Афера Бернарда Мейдоффа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Афера Берна́рда Ме́йдоффа — фінансова піраміда, організована Бернардом Мейдоффом. За попередніми оцінками спеціалістів є найбільшою в історії фінансовою аферою. Кількість потерпілих становить від одного до трьох мільйонів чоловік

Історія[ред. | ред. код]

Madoff Investment Securities вважався одним з найнадійніших і прибуткових інвестиційних фондів США: він приносив інвесторам стабільно високий прибуток — близько 12-13 % річних. Серед його клієнтів були численні хедж-фонди, банки, благодійні організації, а також приватні особи, здебільшого знаменитості.

Всього у 2008 році в розпорядженні Madoff Investment Securities знаходилося 17 мільярдів доларів. Припливу нових клієнтів не заважали побоювання деяких експертів, які вказували на нульову волатильність фірми, але перевірки SEC і аудиторів не виявляли порушень у діяльності компанії. Фірма вважалася одним з провідних маркетмейкерів фондового ринку.

Викриття[ред. | ред. код]

10 грудня 2008 Мейдофф, як стверджують, сказав своїм синам, Ендрю і Марку, що його бізнес — «одна суцільна велика брехня» за схемою Понці. При цьому фонд Мейдоффа приносив своїм клієнтам прибуток на рівні 10—13 процентів річних та не обіцяв більше[1]. Сини передали цю інформацію владі. Наступного дня Федеральне бюро розслідувань арештувало Мейдоффа, ще через 5 днів його рахунки були заморожені.

29 червня 2009 року суддя окружного суду Мангеттена Денні Чін засудив Бернарда Мейдоффа до 150 років позбавлення волі за організацію найбільшої в історії фінансової піраміди, замаскованої під інвестиційний фонд[2].

Наслідки[ред. | ред. код]

В результаті руйнування фінансової піраміди постраждали великі і середні банки, фінансово-інвестиційні компанії, страхові і благодійні фонди США, Франції, Іспанії, Італії, Нідерландів, Швейцарії. Збитки найбільш відомих із них складають:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Власти США не нашли данных ни об одной из сделок Мейдоффа. Архів оригіналу за 13 грудня 2013. Процитовано 26 липня 2013.
  2. Суд приговорил Бернарда Мейдоффа к 150 годам тюрьмы [Архівовано 16 листопада 2013 у Wayback Machine.] // Lenta.ru 29.06.2009

Посилання[ред. | ред. код]