Ацетил-КоА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ацетил-КоА

Ацети́л-КоА, Ацети́л-коферме́нт А (англ. Acetyl-CoA) — первинний метаболіт, важлива сполука в обміні речовин, що використовується у багатьох біохімічних реакціях. Є ацетильованою формою коферменту А, яка утворюється в результаті окисного декарбоксилування піровиноградної кислоти й при окисненні жирних кислот, відіграє важливу роль у циклі Кребса, а також бере участь у процесі синтезу жирних кислот, стеринів, ацетилхоліну тощо. В результаті одного повного циклу трикарбонових кислот (ЦТК) молекула ацетил-КоА «згоряє» до кінцевих продуктів СО2 та Н2О.

Реакції, каталізовані ферментами, часто об'єднуються у послідовності, де продукт однієї стає субстратом для наступної, такі серії реакцій називаються метаболічними шляхами.

Інтенсивність катаболічних процесів і переважання тих або інших катаболічних процесів як джерела енергії в клітинах регулюється, в більшості багатоклітинних організмів за допомогою гормонів. Співвідношення катаболічних і анаболічних процесів в клітині знову-таки активно регулюється гормонами.

Основні етапи катаболізму[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]