Баслер Лекерлі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

 

Баслер Лекерлі
Походження  Швейцарія
Необхідні компоненти мед, борошно, Кандирування і горіх

Баслер Лекерлі (нім. Basler Läckerli; також нім. Leckerli або нім. Läggerli; lecker означає «смачний» німецькою мовою, а -liзменшувальний суфікс) — це традиційне тверде печиво зі спеціями, яке походить із Базеля, Швейцарія . Виготовляється з меду, лісових горіхів, мигдалю, цукатів і кіршвасер . Після випікання тонким шаром ще гаряче тісто поливають цукровою глазур’ю і нарізають прямокутними шматками.

Баслер Лекерлі були спочатку створені місцевими торговцями спеціями більше 700 років тому і були доступні цілий рік [1].

Рецепт[ред. | ред. код]

Basler Läckerli виготовляється в основному з пшеничного борошна, меду, цукатів (цедра апельсина, цедра лимона) і горіхів (лісовий горіх, мигдаль). Тісто розкочують, випікають, потім змащують цукровою глазур’ю та нарізають на прямокутні шматочки (Läckerli), поки воно ще тепле.

Історія[ред. | ред. код]

Коли торгівля східними прянощами досягла Європи в XI столітті, багаті монастирі першими почали використовувати їх для ароматизації медових тортів. Цей звичай поступово поширився на міста, поклавши початок ремеслу пряників у Швейцарії в XV столітті. З XVII століття в кулінарних книгах з’явилися перші різні рецепти пряників і частувань. "Läckerli" або "Läckerle" були широко поширені в південній Німеччині та німецькомовній Швейцарії. Слово вперше засвідчено в Аугсбурзі в 1591 році («111 Leckherle at 4 Kreuzer and 324 other Leckherle at 3 Kreuzer» [2] ); перший швейцарський рецепт Läckerli можна знайти в довіднику 1621 року Авраама Шнойвлі, лікаря з Берна («Frauw Anna Von Hallweil to make little lasses» [3] ). Інші ранні рецепти Läckerli засвідчені в Санкт-Галлені (1640), Цофінгені (1677), Шаффхаузені (1684), Граубюндені (1689) і Цюріху (кінець 17 століття). У Базелі Лекерлі вперше з'являється в заяві гільдії садівників від 10 жовтня 1711 року, де згадуються «3 листи Läckerli» [4]; у попередніх книгах рецептів використовувався термін імбирний пряник .

Широко поширена легенда про те, що Basler Läckerli були створені для членів Ради Базеля в 1431 році, навряд чи є правильною, оскільки записи митниць і магазинів з Державного архіву Базель-Штадта не вказують на те, що основні інгредієнти для Basler Läckerli були доступні на ринку в Базелі в XV столітті.

Походження слова[ред. | ред. код]

Іменник Läggerli ймовірно, походить від дієслова lägge («лизати») і спочатку означало «солодощі» або «кондитерські вироби»; порівняйте слова Schläckwaar («лизати посуд») і Schläckzüüg («лизати речі») для солодощів загалом.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Annika Mengisen (8 December 2006). Holiday Shopping, Swiss Style. The Street. Архів оригіналу за 13 квітня 2009. Процитовано 12 лютого 2009.
  2. Albert Spycher-Gautschi: Zur Geschichte des Basler Leckerli. In: pianissimo 18, 2017, S. 29.
  3. Albert Spycher: Leckerli aus Basel. Ein oberrheinisches Lebkuchenbuch. Buchverlag Basler Zeitung, Basel 1991, S. 80.
  4. Albert Spycher: Leckerli aus Basel. Ein oberrheinisches Lebkuchenbuch. Buchverlag Basler Zeitung, Basel 1991, p. 81.

Посилання[ред. | ред. код]