Баші (Київська область)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баші
Офіційна назва Баші
Березівка (7 березня 1946)
Країна  Українська СРР
Адміністративна одиниця Юхнівська сільська рада
Пустовойтівська волость
Час/дата припинення існування 10 травня 1958
Приєднався до Юхни

Баші́ (до 1946 року), або Березівка (після 1946 року) — колишнє село в Україні. У 1958 році було об'єднано з селом Юхни (нині Миронівської громади, Київської області). До цього входило до Юхнівської сільської ради Старченківського району Київської області Української РСР.

Історія[ред. | ред. код]

Існує легенда щодо заснування цього поселення на околиці Юхнів. За часів Золотої Орди один з воєначальників на ім'я Баша обрав цю місцевість для відпочинку свого війська. На одному з пагорбів він встановив свій намет, а воїни розташувалися у широкій долині, яка могла напоїти воїнів та їхніх спраглих коней чистою джерельною водою. Згодом ординці пішли далі, а назва Баші залишилась.

У 1932 році у Башах створено колгосп імені К. Ворошилова.

7 березня 1946 року Указом Президії Верховної Ради УРСР «Про збереження історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих» село Баші Юхнівської сільської ради перейменоване на село Березівка.[1]

У 1950 році в результаті укрупнення колгоспу в Юхнах, колгоспи імені К. Ворошилова (с. Березівка) та «Жовтень» (с. Юхни) було об'єднано в один, який отримав назву імені В. Молотова, а головою новоствореного колгоспу став М. І. Носков. Колгоспна контора та сільська рада знаходилися в Юхнах, а село Березівка підпорядковано Юхнівській сільській раді.

10 травня 1958 року видано рішення виконавчого комітету Київської обласної ради депутатів трудящих № 347 «Про уточнення обліку населених пунктів Київської області» згідно якого села Юхни та Березівка Юхнівської сільської ради Старченківського району Київської області, «зрослись» і відтоді вважаються одним населеним пунктом — селом Юхни.[2]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]