Бета-кістяк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заснований на колах 1.1-кістяк (жирні темні ребра) і 0.9-кістяк (світлі пунктирні сині ребра) множини випадкових 100 точок у квадраті.

-кістяк, бета-кістяк або бета-скелет — орієнтований граф, визначений на множині точок на евклідовій площині. Дві точки p і q пов'язані ребром, коли всі кути prq менші від деякого порогу, визначеного параметром .

Визначення на основі кіл[ред. | ред. код]

Порожні простори , що визначають заснований на колах -кістяк. Зліва: . Посередині: . Праворуч: .

Нехай  — додатне дійсне число, обчислимо кут за формулами

Для будь-яких двох точок p і q на площині нехай Rpq — множина точок, для яких кут prq більший від . Тоді Rpq набуває вигляду об'єднання двох відкритих дисків із діаметром для і і набуває форми перетину двох відкритих дисків діаметра для і . Коли , дві формули дають те саме значення, і Rpq набуває форми одного відкритого диска з діаметром pq.

-кістяк дискретної множини S точок площини — це неорієнтований граф, який з'єднує дві точки p і q ребром pq, коли Rpq не містить точок S. Тобто -кістяк є графом порожніх просторів, визначених ділянками Rpq[1]. Якщо S містить точку r для якої кут prq більший від , то pq не є ребром -кістяка. -кістяк складається з тих пар pq, для яких така точка r існує.

Визначення на основі лінз[ред. | ред. код]

Деякі автори використовують альтернативне визначення, в якому порожні ділянки Rpq для є не об'єднанням двох дисків, а лінзою[en], перетином двох дисків із діаметрами , таких, що відрізок pq лежить на радіусах обох дисків, так що обидві точки p і q лежать на межі перетину. Як і у випадку -кістяка, заснованого на колах, заснований на лінзах -кістяк має ребро pq, коли ділянка Rpq порожня від інших точок. Для цього альтернативного визначення, граф відносних околів є особливим випадком -кістяка з . Для два визначення збігаються, а для більших значень заснований на колах кістяк є подграфом кістяка, заснованого на лінзах.

Одна важлива різниця між заснованими на колах та заснованими на лінзах -кістяками полягає в тому, що для будь-якої множини точок, які не лежать на одній прямій, завжди існує досить велике значення , таке, що заснований на колах -кістяк є порожнім графом. Для контрасту, якщо пара точок p і q має властивість, що для будь-якої точки r один із двох кутів pqr і qpr тупий, то заснований на лінзах -кістяк міститиме ребро pq незалежно від того, наскільки велике значення .

Історія[ред. | ред. код]

Першими -кістяк визначили Кіркпатрик і Радке[2] як масштабно інваріантний варіант альфа-форми Едельсбруннера, Кіркпатрика і Зайделя[3]. Назва -кістяк відбиває факт, що в деякому сенсі -кістяк описує форму множини точок так само, як топологічний кістяк описує форму двовимірної ділянки. Також розглянуто декілька узагальнень -кістяка на графи, визначені іншими порожніми ділянками[1][4].

Властивості[ред. | ред. код]

Якщо змінюється безперервно від 0 до , засновані на колі -кістяки утворюють послідовність графів від повного графа до порожнього графа. Спеціальний випадок веде до графа Габріеля, який, як відомо, містить евклідове мінімальне кістякове дерево. Отже, якщо , -кістяк також містить граф Габріеля і мінімальне кістякове дерево.

Для будь-якої сталої , для визначення послідовності точкових множин, -кістяки яких є шляхами довільно великої довжини в одиничному квадраті, можна використати побудову фракталу, який нагадує згладжену версію сніжинки Коха. Тому, на відміну від тісно зв'язаної тріангуляції Делоне, -кістяки мають необмежений коефіцієнт розтягування[en] і не є геометричними кістяками[5][6][7].

Алгоритми[ред. | ред. код]

Простий природний алгоритм, який перевіряє кожну трійку p, q і r на належність точки r ділянці Rpq може побудувати -кістяк будь-якої множини з n точками за час O(n3).

Коли , -кістяк (у будь-якому визначенні) є підграфом графа Габріеля, який є підграфом тріангуляції Делоне. Якщо pq є ребром тріангуляції Делоне, але не є ребром -кістяка, то точку r, яка утворює більший кут prq, можна знайти як одну з двох точок, що утворюють трикутник із точками p і q в тріангуляції Делоне. Тому для цих значень заснований на колах -кістяк для множини n точок можна побудувати за час O(n log n) шляхом обчислення тріангуляції Делоне та використовуючи цей тест як фільтр для ребер[4].

Для інший алгоритм — Уртадо, Ліотти та Мейєра (Meijer)[8] — дозволяє побудувати -кістяк за час O(n2). Жодної кращої межі для часу в гіршому випадку не існує, оскільки для будь-якого фіксованого значення , меншого від 1, існують множини точок у загальному положенні (невеликі збурення правильного многокутника), для яких -кістяк є щільним графом із квадратним числом ребер. У тих самих квадратичних часових межах можна обчислити весь -спектр (послідовність заснованих на колах -кістяків, отримуваних змінюванням ).

Застосування[ред. | ред. код]

Заснований на колах -кістяк можна використати в аналізі зображень[en] для відновлення форми двовимірного об'єкта, якщо дано множину точок на межі об'єкта (обчислювальний аналог головоломки «Сполучити точки»[en], де послідовність сполучання точок не задано заздалегідь як частину головоломки, а алгоритм має її обчислити). Хоча, загалом, це вимагає вибору значення параметра , можна довести, що вибір буде правильно відновлювати всю межу будь-якої гладкої поверхні і не створюватиме будь-якого ребра, яке не належить межі, оскільки точки генеруються досить щільно відносно локальної кривини поверхні[9][10]. Однак в експериментальних тестах менше значення було ефективнішим для відновлення карти вулиць за множиною точок, що відображають центральні лінії вулиць у геоінформаційній системі[11]. Як узагальнення техніки -кістяка для відновлення поверхонь у тривимірному просторі, див. Hiyoshi, (2007).

Засновані на колах -кістяки використовували для пошуку графів мінімальної зваженої тріангуляції[en] множини точок — для досить великих значень будь-яке ребро -кістяка гарантовано належить мінімальній зваженій тріангуляції. Якщо ребра, знайдені в такий спосіб, утворюють зв'язний граф на всіх точках, то решта ребер мінімальної зваженої тріангуляції можна знайти за поліноміальний час за допомогою динамічного програмування. Однак, у загальному випадку, задача мінімальної зваженої тріангуляції є NP-складною і підмножина ребер, знайдених у такий спосіб, може не бути зв'язною[12][13].

-кістяки також застосовують у машинному навчанні для задач геометричної класифікації[14][15] і в бездротових ad-hoc-мережах як механізм контролю складності мережі шляхом вибору підмножини пар бездротових станцій, які можуть спілкуватися між собою[16].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]