Битва на Снові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва на Снові
Русько-половецькі війни
Дата: 1 листопада 1068 року
Місце: в районі міста Сновськ (нині - Седнів)
Результат: Перемога Русі
Сторони
Русь Чорна Куманія
Командувачі
Святослав Ярославич Шарукан
Військові сили
3000 12000
Втрати
невідомо великі

Би́тва на Сно́ві — битва, що відбулася 1 листопада 1068 року на річці Снов між Руссю та половцями. Згадується в «Повісті временних літ». Руським військом командував чернігівський князь Святослав Ярославич. Закінчилася перемогою русів. В кінці бою до полону потрапив половецький хан Шарукан.

Передісторія[ред. | ред. код]

Після поразки князівського тріумвірату у битві на р. Альта, половці почали грабувати територію Київщини, Переяславщини та Чернігівщини. Після того, як половці почали палити села біля самого Чернігова, князь Святослав Ярославич, зібравши дружину та чернігівське ополчення, вирушив на зустріч ворогу.

Чисельність сторін[ред. | ред. код]

За даними літописця, чисельність руського війська становила 3 000 чол., половецького — 12 000 чол. Таким чином, половці мали чотирикратну перевагу в чисельності.

Хід[ред. | ред. код]

Руське військо зустрілося з половецьким поблизу міста Сновськ. Як свідчить літописець, князь Святослав перед початком бою виголосив промову перед своїми воїнами, сказавши: «Ударимо, дружино! Уже ніяк нам куди дітись!» Навальна атака важкої руської кінноти розсіяла половецьких вершників, більшість з яких загинули чи втопилися в р.Снов під час відступу. До полону потрапив половецький хан Шуракань — очевидно[кому?] командир половецького війська.

Наслідки[ред. | ред. код]

У результаті перемоги війська Святослава Ярославича половецьку загрозу, що виникла після альтинського розгрому, було знято. Залишки половецьких загонів залишили територію Русі. Окрім того, Сновська битва — є першою відомою перемогою руського війська над половцями. До 1 листопада 1068 року русичі зазнали від половців ряду поразок: у 1062. було розгромлено дружину переяславського князя Всеволода Ярославича, а на початку 1068 року у битві на річці Альта половці розгромили дружини київського, переяславського і чернігівського князів.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мандзяк В. Битви української середньовічної та ранньомодерної історії. — Львів: Літопис, 2011. — С. 299.

Посилання[ред. | ред. код]