Благодійний фонд «Голоси дітей»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Благодійний фонд «Голоси дітей»
Гасло Жодна дитина України не має залишитись наодинці з досвідом війни
Тип благодійний фонд
Засновано 2019
Мета надання допомоги та захист прав дітей, які постраждали від війни
Розташування  Україна
Ключові особи Ключові особи: Олена Розвадовська (співзасновниця, голова правління), Азад Сафаров (співзасновник, член правління)
Вебсайт: voices.org.ua

Благодійний фонд «Голоси дітей»благодійна організація. Фонд надає підтримку дітям і сім’ям, які постраждали від війни, стоїть на захисті прав та інтересів дітей. «Голоси дітей» офіційно зареєстрували у 2019 році правозахисниця Олена Розвадовська та журналіст і режисер Азад Сафаров, які познайомилися під час роботи над фільмом «Будинок зі скалок» — номінантом на «Оскар» 2023 року. До цього з 2015 року команда фонду працювала як волонтери на лінії розмежування Донецької та Луганської областей.

БФ «Голоси дітей» надає допомогу коштом благодійних внесків юридичних і фізичних осіб та працює у трьох напрямах: психологічна та психосоціальна підтримка, індивідуальна гуманітарна допомога родинам, адвокація прав дитини[1].

Станом на березень 2023 року фонд має 15 центрів[2][первинне джерело] і гарячу лінію безоплатної психологічної допомоги[3]. Команда з більш ніж сотні психологів, психотерапевтів, фахівців з дозвілля, юристів та координаторів надають підтримку дітям у регіонах країни — від Сходу до Заходу.

Історія створення[ред. | ред. код]

У 2015-му, після початку збройної агресії Росії проти України, Олена Розвадовська переїхала на Схід України та реалізувала поблизу лінії фронту низку програм із захисту дітей, які постраждали від війни. Співпрацювала з такими організаціями, як Швейцарський фонд з протимінної діяльності, Marcy Corps, Гуманітарна Акція Папи Римського для України (Італія), Музей воєнного дитинства (Боснія і Герцеговина) та інші.[джерело?]

У 2019 році Олена співпрацювала з документалістами Сімоном Леренґом Вільмонтом та Азадом Сафаровим над створенням стрічки«Будинок зі скалок»[4] про дітей зі зруйнованого притулку, чиї долі змінилися за одну мить[5].

Азад і Олена вирішили не просто надати розголосу темі війни в Україні та за кордоном, а зібрати прицільну допомогу для дітей й їхніх сімей. Через пів року після знайомства, у грудні 2019 року вони офіційно зареєстрували благодійний фонд «Голоси дітей».

Напрями діяльності[ред. | ред. код]

Психосоціальна підтримка:

Благодійний фонд «Голоси дітей», сеанс психосоціальної підтримки дитини, грудень 2022.
  • психологи та команди психосоціальної підтримки очно працюють з дітьми й батьками в Києві та області, Львові, Трускавці, Східниці, Івано-Франківську, Чернівцях, Береговому, Тернополі, Кривому Розі, Миколаєві, Харкові, смт Високому, Чернігові, Дніпрі. Робота відбувається як у просторах, так і у форматі мобільних бригад;
  • психологічна підтримка онлайн доступна і в Україні, і за кордоном для українців, які тимчасово перебувають за кордоном: 0 800 210 106;  
  • організація таборів якісного дозвілля і відпочинку для дітей, підлітків і сімей[6];
  • програми психосоціальної реабілітації для сімей цивільних та військових, які зазнали важкого впливу війни «Кемп+»;
  • проведення тренінгів для психологів, вчителів та соціальних працівників;
  • організація реабілітації дітей з розладом спектра аутизму та ДЦП.

Адвокація прав дитини:

  • створення дитячих креативних рад як консультаційного органу дітей при фонді та центрах;
  • фіксування порушень прав дитини в умовах війни[7];
  • просування підходу, де дитина перебуває в центрі;
  • привертання світової уваги до проблем українських дітей[8];
  • підтримка сімей з юридичних питань.

Гуманітарна допомога родинам і громадам:

  • надання індивідуальної гуманітарної допомоги родинам за запитом незалежно від місця проживання (забезпечення потрібним побутовим обладнанням; сприяння в пошуку житла);
  • співпраця з волонтерськими інституціями, школами, місцями компактного проживання;
  • організація укриттів в школах і безпечних просторів у громадах;
  • допомога в евакуації дітей і родин з місць бойових дій.

Здобутки фонду[ред. | ред. код]

За звітами[9][первинне джерело] на сайті, тільки за 2022 рік БФ «Голоси дітей» загалом допоміг понад 42 тисячам дітей і дорослих:

  • надали кваліфіковану психологічну допомогу 4700 дітям та 1872 дорослим;
  • надали гуманітарну допомогу понад 13 тисячам сімей;
  • 224 дитини з інвалідністю отримали реабілітаційну допомогу;
  • провели близько 4000 індивідуальних і групових психологічних занять з дітьми та батьками;
  • організували понад 600 заходів із психосоціальної підтримки дітей.

1 березня 2023 року в штаб-квартирі ОБСЄ фонд «Голоси дітей» представив річний моніторинговий звіт воєнних злочинів Росії проти України та розповів про проблеми українських дітей. На брифінгу у Відні були присутні 55 дипломатів із 40 держав-учасниць ОБСЄ. Від початку повномасштабного вторгнення фонд одним з перших серед неурядових організацій почав формувати щомісячні моніторингові звіти про воєнні злочини росіян проти українських дітей.

На початку квітня 2022 року Forbes склав рейтинг найефективніших благодійних фондів. «Голоси дітей» опинились у десятці, зібравши на потреби постраждалих від війни 68,3 мільйона гривень.

Фільм спільного виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії «Будинок зі скалок» (A House Made of Splinters)[10] режисера Сімона Леренґа Вільмонта став претендентом на премію «Оскар» у номінації[11] «Найкращий повнометражний документальний фільм»[12]. Стрічку створили в партнерстві з БФ «Голоси дітей». За історію незалежної України це другий фільм, створений у копродукції з Україною, який увійшов у п’ятірку номінантів на «Оскар» у секції найкращого документального кіно.

БФ «Голоси дітей» здобув членство в Міжнародній мережі організацій та окремих людей Eurochild за швидкою процедурою, хоча затвердження членства в цій організації ухвалюється декілька років. І лише кілька учасників з України є членами Eurochild[13].

У 2022 році фонд став членом Міжнародної ради експертів при Офісі Генерального прокурора України[14].

Наприкінці 2022 року БФ «Голоси дітей» отримав відзнаку від Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за системну роботу в правозахисній сфері.

Понад 20 потужних організацій об’єднались у ГС «Українська мережа за права дитини» — спілки, створеної для консолідації зусиль і покращення координації між організаціями громадянського суспільства в Україні та їхнього впливу на державну політику у сфері гарантування прав дитини. У 2022 році частиною цієї спілки стали «Голоси дітей», а співзасновниця фонду Олена Розвадовська була запрошена до правління «Української мережі за права дитини».

У 2022 році американська співачка Мадонна і NFT-митець beeple створили[15] триптих Mother of Creation, який складається з NFT-відео. Зібрані протягом року з продажу кошти віддали[16] трьом благодійним організаціям у світі. Одною з них став фонд «Голоси дітей»[17].

Роботу фонду відзначила телеведуча Опра Вінфрі та розмістила інформацію про збір пожертв для «Голосів дітей» на своєму сайті[18].

Проєкти[ред. | ред. код]

Деякі проєкти в межах програм фонду:

«Кемп+»[19] — програма психосоціальної реабілітації на 21 день в Карпатах. За цей час проводять індивідуальні й групові заняття із психологами та психотерапевтами, тілесна терапія, арттерапія, робота з дітьми та дорослими відповідно до запиту тощо.

Едукація психологів, вчителів та соціальних працівників — фонд систематично навчає спеціалістів як для своєї команди, так і шкільних психологів, волонтерів, дитячих психологів. Окрім цього, запроваджує програми кризового консультування, використання арттерапії, стандартів психологічної допомоги та проведення регулярної супервізії для всіх, хто надає психологічну допомогу дітям.

Дитяча креативна рада — дорадчий орган, створений за ініціативи фонду. До нього належать лише діти, яких залучають до обговорення всіх важливих питань, що стосуються їхнього життя. Таким способом фонд дає дітям право голосу та залучає до ухвалення рішень[20].

«Війна голосами дітей» — до річниці повномасштабного вторгнення фонд видав книжку «Війна голосами дітей. Цитати майже звичайного дитинства»[21] українською та англійською мовами. У ній зібрано близько 100 цитат, які демонструють парадоксальний погляд дітей на війну. Цитати проілюстрували дизайнери, художники, фотографи та знані люди з різних куточків світу. Усі кошти від пожертв за книжку скеровують на психологічну допомогу дітям. 22 лютого 2023 року фонд організував виставку, на якій презентував книжку[22].

«Чуєш?» — до Дня захисту дітей 1 червня 2023 року фонд запустив соціальну кампанію, яка закликає почути дітей, коли вони говорять про війну. У межах кампанії діти писали листи проте, як вони проживають війну в Україні, а зачитували ці листи знані українці та іноземці й викладали відео у своїх соцмережах. Таким способом фонд дає дітям простір для висловлення, щоб їм було легше переживати складний досвід війни. Окрім цього, кампанія направлена на привернення уваги міжнародної спільноти до проблем українського дитинства.

«Чуєш, про що це?» — 22 листопада 2023 року фонд «Голоси дітей» запустив Всеукраїнську соціальну кампанію. Вона охопила всі регіони України та транслювалася через різні канали комунікації: радіо, телебачення, зовнішню рекламу, екрани ТРЦ «Gulliver» м. Києва, таргетована в соцмережах і ютубі. Кампанія закликає батьків чути своїх дітей, коли вони говорять про важкі переживання, пов’язані з війною. Героями соціальної кампанії стали семеро реальних дітей із різних регіонів країни, які розповіли власні історії проживання війни.

«Моніторингові звіти» — у співавторстві з ГО «Харківський інститут соціальних досліджень» БФ «Голоси дітей» з початку повномасштабного вторгнення фіксує воєнні злочини Росії проти дітей в Україні. Фонд готує щомісячні звіти і 22 лютого 2023 року представив річний моніторинговий звіт усіх зафіксованих воєнних злочинів.

«Хроніки дітей війни» — фонд збирає відеоісторії дітей і публікує на своєму YouTube-каналі. Це серія мотиваційних відео про долі дітей війни в Україні, їхні ідеї та мрії, сподівання й досягнення. Ініціатива створена за підтримки ІСАР «Єднання» в межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства».

Партнерські проєкти[ред. | ред. код]

«Голоси Донбасу» — спільний проєкт фонду та Суспільне Донбас. Це серія телепрограм, створена командою під керівництвом Азада Сафарова в межах відкритого конкурсу «Створюй з Суспільним». У 12 відео показано історії яскравих і талановитих дітей, які  ростуть у важких воєнних умовах, але, попри війну, ідуть до своїх мрій[23].

«Музей воєнного дитинства» — це міжнародна платформа, яка документує свідчення людей, на дитинство яких війна вплинула в минулому, або які досі живуть у зонах воєнних дій та на прифронтових територіях[24]. В Україні Музей запрацював з 2020 року. БФ «Голоси дітей» належить до його партнерів. Майже 80 дитячих історій зібрала голова правління фонду Олена Розвадовська. Сьогодні[коли?] в музеї зібрано понад 130 експонатів.[джерело?]

«Добра родина — щаслива дитина» — конкурс есе для студентів, ініційований БФ «Голоси дітей», Службою у справах дітей Львівської міської ради з інформаційним супроводом інтернет-видання Zaxid.net. За умовами конкурсу, учасникам пропонували розповісти зворушливу історію всиновлення, сімейних форм виховання чи пошуку батьків і домівки. Переможці отримали техніку для навчання або практики. Партнерами виступили Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний університет ім. Івана Франка, Школа журналістики та комунікацій Українського Католицького Університету.[джерело?]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Усі розмови, сни дітей — про перемогу і смерть путіна». Фонд, про який на весь світ розповіли Мадонна та Опра Вінфрі. hromadske.ua (укр.). 30 грудня 2022. Процитовано 3 липня 2023.
  2. Центри фонду на місцях для надання психосоціальної та реабілітаційної підтримки. Голоси дітей (укр.). Процитовано 3 липня 2023.
  3. Онлайн-підтримка через лінію психологічної підтримки та чатбот. Голоси дітей (укр.). Процитовано 3 липня 2023.
  4. Суспільне Культура. 16 лютого 2023.
  5. https://www.the-village.com.ua/users/1179605 (23 січня 2023). Український фільм номінували на «Оскар». Ось історії дітей зі стрічки «Будинок зі скалок». The Village Україна. Процитовано 3 липня 2023.
  6. Які заходи проводить благодійний фонд «Голоси дітей» у Львові для психологічного розвантаження дітей-переселенців? - Антикризовий медіа-центр. Антикризовий медіа-центр - Антикризовий медіа-центр, Краматорськ (укр.). 13 жовтня 2022. Процитовано 3 липня 2023.
  7. 5 канал. 22 лютого 2023.
  8. Voices of Children provides psychological assistance to Ukrainian children | ABCNL (укр.), процитовано 3 липня 2023
  9. Звіти - Голоси дітей %. Голоси дітей (укр.). Процитовано 3 липня 2023.
  10. A HOUSE MADE OF SPLINTERS. Final Cut for Real (амер.). Процитовано 3 липня 2023.
  11. 2023 | Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. www.oscars.org (англ.). Процитовано 3 липня 2023.
  12. Rapold, Nicolas (22 лютого 2023). ‘A House Made of Splinters’ Review: Home Is Where the Hope Is. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 3 липня 2023.
  13. Eurochild-Eurochild’s Ukrainian members protecting the right of children to be children during war (амер.). Процитовано 3 липня 2023.
  14. Міжнародна рада експертів з питань злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, при Офісі Генпрокурора обговорила питання збору доказів російської агресії. www.gp.gov.ua (англ.). Процитовано 3 липня 2023.
  15. Madonna | News | MADONNA AND BEEPLE GIVE BIRTH TO MOTHER OF CREATION. madonna.com (англ.). Процитовано 3 липня 2023.
  16. https://twitter.com/Madonna/status/1525270545746608128. Twitter (укр.). Процитовано 3 липня 2023.
  17. Small, Zachary (9 травня 2022). Madonna and Beeple Collaborate on NFT Project. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 3 липня 2023.
  18. Oprah Honors the Courage of the Ukrainian People. Oprah Winfrey Charitable Foundation (амер.). Процитовано 3 липня 2023.
  19. Мамо, дихай! Три тижні у місті серед гір, щоб виліпити «серце, яке не болить». Reporters. (укр.). 13 березня 2024. Процитовано 2 квітня 2024.
  20. Дитяча креативна рада. Голоси дітей (укр.). Процитовано 3 липня 2023.
  21. «Війна голосами дітей»: в Україні з'явилась унікальна книжка. Голоси дітей (укр.). 22 лютого 2023. Процитовано 3 липня 2023.
  22. До річниці повномасштабного вторгнення в Києві відкрили виставку ілюстрацій на захист прав дітей | ZMINA. zmina.info (укр.). 22 лютого 2023. Процитовано 3 липня 2023.
  23. СУСПІЛЬНЕ ДОНБАС. dn.suspilne.media (англ.). Процитовано 3 липня 2023.
  24. jh. Перша виставка Музею воєнного дитинства відкрилася в Україні. War Childhood Museum Ukraine (амер.). Процитовано 3 липня 2023.