Бондарєв Петро Артемович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бондарєв Петро Артемович
Народився 27 вересня 1922(1922-09-27) (101 рік)
Калач, Калачіївський район
Нагороди
Орден Вітчизняної війни I ступеня— 1985 Орден Вітчизняної війни II ступеня — 1944 Орден Вітчизняної війни II ступеня — 1945
Медаль Нахімова
Медаль Нахімова
Медаль «За оборону Одеси»
Медаль «За оборону Одеси»
Медаль «За оборону Севастополя»
Медаль «За оборону Севастополя»
Медаль «За оборону Радянського Заполяр'я»
Медаль «За оборону Радянського Заполяр'я»
Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Петро́ Арте́мович (Артемійович) Бо́ндарєв (27 вересня 1922) — український науковець у галузі математики, кандидат фізико-математичних наук, доцент. Ветеран Другої світової війни, старшина 1-ої статті. Учасник Параду Перемоги.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 27 вересня 1922 року в місті Калач (за іншими даними — хутір Морозівка) Воронезької області, РСФРР в родині сільського лікаря та робітниці. Згодом його сім'я перебралася до Харкова, а звідти — до Одеси. До початку Другої світової війни встиг здобути середню освіту й пройти курс занять у Одеській морській школі. Продовжити навчання у військовому училищі завадила війна і освоювати бойове ремесло довелось на полі бою.

Учасник оборони Одеси та Севастополя, військових операцій з потоплення нацистських субмарин в Карському морі (Заполяр'я). Старший червонофлотець, а згодом — старшина 1-ої статті, стерновий морського тральника ТЩ-116 (USS Arcade AM-143) в Складі ескадри Північного флоту ВМФ СРСР. Учасник Параду Перемоги 24 червня 1945 року.

Після закінчення Другої світової війни ще тривалий час виконував завдання з розмінування акваторій північних морів. Після демобілізації закінчує університет та починає займатись викладацькою діяльністю. На початку кар'єри 12 років викладав математику в Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі льотчиків. Захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук. Наступні 25 років викладав вищу математику у Чернігівському політехнічному інституті.

Через Російське вторгнення в Україну був змушений залишити Чернігів, своє 100-річчя святкував у Німеччині, де проживає разом з донькою.

Джерела[ред. | ред. код]