Брекон-Біконс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брекон-Біконс
Зображення
Гірський хребет Кембрійські гори
Категорія охоронних зон IUCN категорія МСОП V: наземні та морські ландшафти, що охороняютьсяd
Країна  Велика Британія
Адміністративна одиниця Повіс
Розташований на природоохороній території Bannau Brycheiniog National Parkd
Історичне графство Брекнокшир
Найвища точка Pen y Fand
Висота над рівнем моря 842 м
Статус спадщини Site of Special Scientific Interestd
Площа 5010,64 га
Мапа
CMNS: Брекон-Біконс у Вікісховищі

Координати: 51°53′00″ пн. ш. 3°26′00″ зх. д. / 51.88333333336077402009323123° пн. ш. 3.43333333336107759947708473° зх. д. / 51.88333333336077402009323123; -3.43333333336107759947708473

Брекон-Біконс (валл. Bannau Brycheiniog , IPA: [ˈbanai̯ brəˈχəi̯njɔɡ]) — гірський масив у Південному Уельсі[en].[1] У вузькому сенсі назва відноситься до низки вершин складених з Древнього червоного пісковика, що лежать на південь від Брекона. Іноді їх називають «Центральний Брекон», до них відносять найвищу гору Південного Уельсу Пен-і-Ван[en]. [2] Хребет утворює центральну частину національного парку Брекон-Біконс, позначення, яке також охоплює хребти як на схід, так і на захід від «центральних маяків». Цю набагато ширшу територію також зазвичай називають «Брекон-Біконс», що містить пагорби Блек-Маунтінс[en] на сході, а також хребет Блек-Маунтінс[en] на заході. Найвищі вершини: Ван-Брайчейніог[en] на заході та Пен-і-Ван у центральній частині. Вони мають ту саму основну геологію, що й центральний хребет, і тому демонструють багато подібних особливостей, таких як звернений на північ уступ і льодовикові особливості, такі як озера та cwms (цирки).

Географія[ред. | ред. код]

Брекон-Біконс, вид з півдня
Пен-і-Ван[en], видно з Крібина[en]
Ван-Брайчейніог, найвища вершина Блек-Маунтінс

Хребет Брекон-Біконс у вузькому значенні складається з шести основних вершин: із заходу на схід: Корн-Ду[en], (873 м), Пен-і-Ван[en], (886 м), Крібин[en], (795 м), Ван-і-Біг[en], (719 м), Bwlch y Ddwyallt[en], (754 м) і Воун-Ридд[en] (769 м). Ці вершини утворюють довгий хребет, а ділянки, що з'єднуються з першими чотирма, утворюють форму підкови навколо верхів'їв Таф-Фечан[en], яка тече на південний схід. На північний схід від хребта, вкрапленого довгими паралельними відрогами, знаходяться чотири cwms, чотири долини або цирки з круглими головами; із заходу на схід це Cwm Sere, Cwm Cynwyn, Cwm Oergwm і Cwm Cwareli.

Вважається, що Бреконські маяки названі на честь давньої практики запалювання сигнальних вогнів (маяків) у горах для попередження про напади загарбників. 

Кругла лінія горизонту Таф-Фечан утворює хребет, широко відомий як Підкова Біконс.

Геологія[ред. | ред. код]

Гори утворені зі древнього червоного пісковику, який датується пізнім силурійським і девонським часами.

історія[ред. | ред. код]

Ця територія була заселена під час неоліту та наступної бронзової доби, найочевиднішою спадщиною останньої були численні могильники, які прикрашають пагорби в центрі та на заході Національного парку. Є особливо гарні приклади круглих курганів[en] на Fan Brycheiniog[en], Pen y Fan[en] і Corn Du[en]. Перший був розкопаний у 2002–4 роках, а попіл у центральній цисті датований приблизно 2000 роком до нашої ери за допомогою радіовуглецевого датування. Ймовірно, до поховання клали вінок з таволгу

За часів залізної доби на цій території було засновано понад двадцять городищ. Найбільшими в Південному Уельсі, були два форти на вершині y Гарн гох[en] поблизу Віфлеєма, Кармартеншир[en] — y Gaer Fawr і y Gaer Fach — буквально «великий форт» і «маленький форт». Вважається колись були торговими та політичними центрами.

Коли римляни прийшли до Уельсу в 43 році нашої ери, вони розмістили в цьому районі понад 600 солдатів. Y Gaer[en], поблизу міста Брекон був їхньою основною базою. Під час норманського завоювання по всьому парку було зведено багато замків. Одним із найвідоміших є замок Каррег-Ценнен[en], але їх набагато більше. Бреконський замок[en] нормандського походження. 

Є багато старих колій, якими протягом століть користувалися погоничі, щоб возити свою худобу та гусей на ринок в Англії. Погоні привезли Ulex, яке вони посіяли, щоб забезпечити їжею своїх овець.[3]

Ця територія відіграла значну роль під час промислової революції, оскільки різну сировину, включаючи вапняк, кремнеземний пісок і залізняк, видобували для транспортування на південь до печей індустріалізованих долин Південного Уельсу[en]

Національний парк Брекон-Біконс[ред. | ред. код]

Валлійський гірський поні[en]

Брекон-Біконс — один із чотирьох гір і пагорбів у Південному Уельсі, які складають національний парк Брекон-Біконс. Національний парк був заснований у 1957 році, став третім із трьох парків Уельсу після Сноудонії[en] у 1951 році та національного парку Пембрукшир-Кост[en] у 1952 році.

Гірський порятунок[ред. | ред. код]

Маяки взимку
Маяки в похмурий день, влітку

Гірські рятувальники[en] в південному Уельсі забезпечують п'ять волонтерських груп, загальне командування — поліція. У серйозних ситуаціях їм на допомогу приходять гелікоптери RAF Chivenor або RAF Valley[en]. Це п'ять груп:

  • CBMRT — гірська рятувальна команда Central Beacons
  • BMRT — гірська рятувальна команда Брекона
  • LMRT — гірська рятувальна команда Лонгтауна, яка базується на сході
  • WBMSART — гірська пошуково-рятувальна група Western Beacons
  • SARDA South Wales — Асоціація пошуково-рятувальних собак, що охоплює Південний і Середній Уельс

Групи фінансуються переважно за рахунок пожертв. Їхня робота не обмежується гірським порятунком — вони часто допомагають поліції в пошуку зниклих безвісти або вразливих людей у громаді.

View north into Cwm Llwch from Corn Du, in the Brecon Beacons range

Військова підготовка[ред. | ред. код]

Brecon Beacons використовуються для навчання членів збройних сил Великобританії та військових резервістів. Армійська піхотна бойова школа розташована в Бреконі[4], і Спеціальна повітряна служба (SAS) використовує цю територію для перевірки придатності абітурієнтів.[5] У липні 2013 року троє солдатів загинули від перегріву або теплового удару під час відбіркових навчань SAS. Капітан армії був знайдений мертвим на Корн Ду на початку року після навчання в морозну погоду для SAS.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Welcome to Brecon Beacons National Park. Lonely Planet. Процитовано 20 липня 2020.
  2. 10 great places to have a staycation in the UK this year. Independent. Процитовано 20 липня 2020.
  3. Davies, Andy; Whittaker, David (2010). Walking on the Brecon Beacons. Cicerone Press. с. 139. ISBN 978-1-85284-554-4.
  4. а б Farmer, Ben (14 липня 2013). Two soldiers die in heat while training in Brecon Beacons. The Telegraph. Процитовано 14 січня 2015.
  5. Farmer, Ben (2 липня 2014). No SAS manslaughter charges over Brecon Beacons deaths. The Telegraph. Процитовано 14 січня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]