Броматометрія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Брома́тометрі́я (рос. броматометрия, англ. bromatometry, bromometry, нім. Bromatometrie) — титриметричний метод кількісного аналізу для визначення відновників за допомогою реакції із титрованим розчином бромату калію.

Визначення[ред. | ред. код]

У присутності відновників бромат-іони відновлюються у кислому середовищі до бромід-іонів:

А в присутності бромідів бромати виділяють вільний бром:

Реакція проходить виключно у кислому середовищі. Кінцеву точку титрування визначають за появою жовтуватого забарвлення утвореного брому або за допомогою окисно-відновних індикаторів (метилоранжу, метилового червоного, індигокарміну) чи, для більшої точності, потенціометрично.

Застосування[ред. | ред. код]

Броматометрія застосовується для визначення сполук Fe+2, As+3, Sb+3, Sn+2, гідразину, гідроксиламіну.

Також метод застосовується при визначенні деяких органічних сполук, що здатні заміщувати або приєднувати бром, наприклад, фенолу, аніліну, крезолу, резорцину:

Броматометричне визначення фенолу
Броматометричне визначення аніліну

При зворотньому броматометричному титруванні надлишок утвореного брому відтитровують розчиному тіосульфату натрію у присутності йодиду калію та крохмалю як індикаторів.

Інколи до броматометрії також відносять метод, за яким в вихідний досліджуваний розчин попередньо додається розчин броміду калію (бромід-броматометрія)

Стандартизація[ред. | ред. код]

Згідно рекомендацій Державної фармакопеї України, бромат калію відповідає вимогам до стандартних речовин, тому його розчин готують безпосередньо з наважки твердої речовини. За необхідності можна провести додаткове уточнення концентрації наявного розчину шляхом йодометрії — відновленням бромату до броміду:

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Болотов В. В., Свєчнікова О. М., Колісник С. В., Жукова Т. В. та ін. Аналітична хімія / За ред. В. В. Болотова. — Х. : Вид-во НФаУ, 2004. — С. 288-290. — ISBN 966-615-219-3.
  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Химический энциклопедический словарь / Под ред. И. Л. Кнунянц. — М. : Сов. энциклопедия, 1983. — 792 с. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]