Брусок Вебера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Брусок Вебера (англ. Weber bar) — прилад для детектування гравітаційних хвиль, вперше розроблений і сконструйований американським фізиком Джозефом Вебером з Університету Меріленда. Пристрій складався з алюмінієвих циліндрів 2 метри в довжину і 1 метр в діаметрі, які слугували антенами для виявлення гравітаційних хвиль[1].

Історія[ред. | ред. код]

Приблизно в 1968 році Вебер зібрав те, що, на його думку, мало стати «хорошим доказом»[1] теоретичного явища. Він повторював свої експерименти багато разів, але не отримав надійних підтверджень реєстрації гравітаційних хвиль.

Експерименти, проведені Вебером, були дуже суперечливими, і його позитивні результати з апаратом, зокрема його заява про виявлення гравітаційних хвиль від наднової зорі SN1987A в 1987 році, були спростовані. Критика дослідження зосереджувалась на аналізі даних Вебера та його неповних визначеннях того, яка сила вібрації означатиме проходження гравітаційної хвилі.

Перша «Гравітаційна хвильова антена» Вебера була виставлена в Смітсонівському інституті як частина виставки до сторіччя Ейнштейна з березня 1979 по березень 1980 року[2]. Друга антена виставлена в обсерваторії LIGO в Генфорді[3].

Eight large aluminum bars organized in an arch around a sign that says «Weber Memorial Garden» with a picture of Weber working on the detectors. The Garden can be found at the University of Maryland.
Меморіальний сад Вебера в Університеті Меріленда.

Меморіальний сад Вебера відкрили 2019 року в Університеті Меріленда, де Вебер був викладачем. Сад містить вісім циліндрів з детекторів Вебера[4].

Механізм[ред. | ред. код]

Ці масивні алюмінієві циліндри вібрували з резонансною частотою 1660 герц і були розроблені так, щоб рухатись під дією гравітаційних хвиль, передбачених Вебером. Оскільки ці хвилі мали бути дуже слабкими, циліндри мали бути масивними, а п'єзоелектричні датчики — дуже чутливими, здатними виявляти зміну довжини циліндрів приблизно на 10−16 метрів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Lindley, David (22 December 2005). A Fleeting Detection of Gravitational Waves. Physics. 16: 19. doi:10.1103/PhysRevLett.25.180. Процитовано 6 травня 2006.
  2. Einstein: A Centenary Exhibition. Edited by the National Museum of History and Technology. Washington, D.C.: Smithsonian Institution Press, 1979.
  3. Resonant Bar Detector Dedicated at Hanford. The LIGO web newsletter. Процитовано 29 березня 2012.
  4. Weber Garden Dedication Held March 12 - UMD Physics. umdphysics.umd.edu. Процитовано 9 травня 2019.

Література[ред. | ред. код]