В'яночка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
В'яночка
Альтернативні
назви
Гоуська
Тип Десерт
Група страв Різдвяні хліби
Походження Чехія Чехія і Словаччина Словаччина
Регіон чи країна Центральна Європа
Автор Слов'яни
Необхідні компоненти яйце

В'яночка (словац. Vianočka; чеськ. Vánočka) — це плетений хліб, який традиційно на Різдво випікають у Чехії[1] та Словаччині. Такий особливий святковий різдвяний хліб, виготовлений з білого борошна, або у формі клину, або в плетеній формі, вперше згадується приблизно в 1400 році монахом-бенедиктинцем Яном з Голешова у своїй праці «Трактат напередодні Різдва». Згідно з його тлумаченням, ця випічка символізувала Христа Дитятка, загорнутого в тканину.[2]

Далі про В'яночку згадували протягом XVI століття, де її міг зробити лише пекар, який був майстром гільдії. Протягом 18 століття люди брали рецепт у свої будинки і починали випікати його самі.[3] Він багатий на яйця та масло, що робить його схожим на бріош. Лимонна шкірка і ром додають кольору і аромату; тісто також може містити родзинки та мигдаль і заплетене як хала.[4] В'яночка може бути побудована з трьох поступово менших джгутів, складених один на одного; це іноді трактується як груба скульптура немовляти Ісуса, загорнутого в тканину і лежачого в яслах.

Він має репутацію важкого в приготуванні, тому в багатьох домогосподарствах до випічки прикріплюються забобони та особливі звичаї. Роблячи в'яночку, кажуть, що треба думати про всіх дорогих тобі. Інший звичай — уникати дотику в'яночки металом. Нарешті, той, хто робить в'яночку, повинен стрибати вгору-вниз, поки тісто піднімається.[5]

Хліб названий на честь В'яноце (словац. Vianoce, чеськ. Vánoce, від нім. Weihnachten), що означає «Свята ніч» (Різдво).

З однакового тіста на Великдень роблять коровай, який називають мазанець.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Czech Christmas. Архів оригіналу за 4 січня 2012. Процитовано 30 квітня 2021.
  2. Výbor z české literatury od počátků po dobu Husovu (PDF) (чес.). Архів оригіналу (PDF) за 24 грудня 2016. Процитовано 9 лютого 2018.
  3. Radio Prague - the international service of Czech Radio. old.radio.cz. Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 20 лютого 2017.
  4. Czech Christmas bread. Архів оригіналу за 7 липня 2018. Процитовано 30 квітня 2021.
  5. Preparing a vanocka isn't simple. Архів оригіналу за 1 травня 2021. Процитовано 30 квітня 2021.