Вафаа Білал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вафаа Білал
араб. وفاء بلال‎
Народився 10 червня 1966(1966-06-10)[1][2][3] (57 років)
Ен-Наджаф, Ірак
Країна  США
 Ірак
Діяльність митець, video installation artist, художник-концептуаліст
Галузь Відео-арт
Alma mater Школа інституту мистецтв Чикагоd і Університет Нью-Мексико
Заклад Нью-Йоркський університет
Конфесія шиїти
Нагороди
Сайт wafaabilal.com

Вафаа (Вафа) Білал (англ. Wafaa Bilal, араб. وفاء بلال‎; нар. 1966) — американський художник іракського походження, колишній професор чиказької школи School of the Art Institute of Chicago, в даний час — асистент професора в школі Tisch School of the Arts при Нью-Йоркському університеті. Є автором ряду неординарних перформансів.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 10 червня 1966 року в Ен-Наджафі, Ірак.

В юному віці мріяв стати художником, через зраду одного з членів його сім'ї існуючому режиму Саддама Хусейна, йому було заборонено вивчати мистецтво в Іраку, тож він навчався географії. Проте Вафа Білал продовжував вивчати і працювати в мистецтві, внаслідок чого був заарештований як дисидент. Брав участь в акціях проти вторгнення іракської армії в Кувейт, організовував опозиційні групи. Потім втік з Іраку і в 1991 році протягом двох років перебував у таборі для біженців в Саудівській Аравії, займаючись художнім викладанням для дітей.

У 1992 році він приїхав до Сполучених Штатів, вивчав мистецтво в університеті University of New Mexico в Альбукерке (штат Нью-Мексико), який закінчив у 1999 році. Пізніше переїхав до Чикаго, де в 2003 році отримав ступінь магістра в школі School of the Art Institute of Chicago і став ад'юнкт-професором в наступному році. Займаючись творчістю, виступав з лекціями про іракський режим Саддама Хусейна, давав інтерв'ю. Його брат загинув в Іраку в 2004 році в результаті американського ракетного удару, що посилило засудження Білалом війни в Іраку. З метою мирного врегулювання конфлікту він побував з виступами в багатьох країнах світу.

У грудні 2010 року брав участь у відкритті Музею ісламського мистецтва в Досі (Катар).

Творчість[ред. | ред. код]

Вафа Білал відомий як автор екстравагантних перформансів (арт-проектів), деякі з них пов'язані з війною в Іраку: Domestic Tension, Virtual Jihadi, Dog or Iraqi, The 3rd I.

Domestic Tension[ред. | ред. код]

У цьому проекті 2007 року Білал протягом місяця жив у невеличкій кімнаті, за якою можна було спостерігати через цілодобово підключену до Інтернету вебкамеру. Камера була синхронізована з пейнтбольною рушницею і будь-який користувач міг вистрілити з неї в художника. Метою цієї акції було показати, як це — постійно жити під прицілом (за аналогією з авіаційними і ракетними ударами американської армії). За 30 днів у нього вистрілили близько 60 000 разів відвідувачі сайту з 128 країн.

The 3rd I[ред. | ред. код]

Цей арт-перформанс Білала був показаний в Музеї ісламського мистецтва в Досі в 2010 році. Йому були імплантовані в потиличну частину голови три титанові пластини з фотокамерою. Протягом одного року, починаючи з 15 грудня 2010, ця камера цілодобово транслювала на сайт за знімком один раз в хвилину, де знаходиться Вафа Білал. Його реальне місце розташування визначалося за допомогою системи GPS.

Через те, що одна з пластин не прижилася, Білал відчував постійний біль, і проект не був закінчений.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Арт-проект «Внутреннее напряжение»
  2. Художник вживил себе в затылок фотокамеру [Архівовано 7 травня 2017 у Wayback Machine.]
  3. Американский художник избавился от вживлённой в голову камеры
  4. Зачем один художник дал возможность стрелять по себе из пейнтбольного ружья через Интернет? [Архівовано 22 січня 2018 у Wayback Machine.]
  5. Имплантированая камера в затылке [Архівовано 22 січня 2018 у Wayback Machine.]
  6. In the Name of Art, Wafaa Balil is a Walking Tripod [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.]