Велоінфраструктура Харкова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Велоінфраструктура Харкова — сукупність засобів, елементів вуличної мережі, споруд та малих архітектурних форм, що призначені для користувачів велосипедів в місті або стосуються велосипедного руху у Харкові.

Історія розвитку

[ред. | ред. код]

Початком розвитку інфраструктури міста можна вважати встановлення пам'ятника загиблим велосипедистам на Білгородському шосе (нині Харківському шосе) у 2011 році.

Перша велодоріжка з'явилася на вулиці Весніна та вздовж молодіжного парку у 2013-м році. Доріжка знаходиться на тротуарі та не має чітких меж, розмітка нанесена на ділянці довжиною у 800 метрів.

У 2017 було створено першу велосмугу європейського класу, вздовж Білгородського шосе (нині Харківського шосе). Загальна довжина смуги — 7 км, ширина — 3 метра. Доріжка проходить через меморіал Слави, проїзд без спішування ускладнено. І закінчується на АЗС.Подальший розвиток велоінфраструктури пов'язаний зі створенням рекреаційних велодоріжок, у лісопаркових зонах. Побудовано 17 км доріжок з гранвідсіву у лісопарку, облаштовано велоестакаду та асфальтовані доріжки у Саржиному Яру

Користування

[ред. | ред. код]

З 2007 року в місті щорічно проходить велодень, у 2019 подія зібрала більше 10 тисяч учасників.

У 2018 року запущено систему громадського велопрокату Nextbike

У 2021 систему громадського велопрокату Nextbike закрито[1]

Оскільки інфраструктури як такої немає, єдиною велодоріжкою в у місті коористються у вихідні дні, беручі у прокакатах (які розташовані поряд) велосипеди. Також бігуни призджають на авто і бігають по данній велодоріжці.

В Харкові є велотрек Динамо, яким закритий для вільного використання

Велодоріжки та інфраструктура

[ред. | ред. код]
  • 7 км пролягає від перехрестя вул. Сумський з вул. Дерев’янка до храму Святої цариці Тамари у П’ятихатках;
  • 17 км велодоріжок побудовано у Лісопарку;
  • 3 км велодоріжок у Саржиному яру.
  • В Харкові є велотрек Динамо, яким закритий для вільного використання.

Всі ці елементі ніяк не зʼєднані між сомою.


Поточний стан

[ред. | ред. код]

Станом на 2023 рік, велосипедні доріжки Харкова влаштовані таким чином, що вони відсутні[2], є тільки 1 рекреаційна велолоріжка вздовж Харківського шоссе, яка починається з р-ну Пʼятихаткі і закінчується АЗС. Фактично не може виконувати роль інфрастуруктури і бути альтернативою громадському транспорту чи авто. Є ще облаштовані велодоріжки по лісопарку[3], які теж є рекреаційними і не приносять ніякої користі велосипедистам, так як там і так були грунтові вкатані доріжки.

Велоінфраструктура відсутня в центрі міста, ніякі райони міста, чи навіть станції метро не поєднанні між собою велодоріжками. Пересуватися велосипедом містом вкрай небезпечно і не зручно.

Велопарковки зараз встановлені переважно приватними структурами.

Громадські ініціативи, як то «Велодоріжка по проспекту Науки» чи «Kharkiv Bike Reform» не отримали підтримки міської влади.

У 2023 році

Проблеми

[ред. | ред. код]
  • Велоконцепція була затверджена в 2016 році депутатами Харківської міської ради без графічної частини, тобто карт, на яких чітко було б позначено де і які велодоріжки мають проходити. Через це в місті з’являються велодоріжки, які ніяк не вирішують проблем містян, які хочуть, наприклад, дістатися велосипедом з Салтівки чи Олексіївки до центру міста.
  • “З появою велодоріжок в Лісопарку туди почали активно проникати люди на автомобілях, на квадроциклах. Вони там гасають з божевільною швидкістю і місто нічого не в змозі цьому протиставити. Очевидно, про це треба було подумати заздалегідь. Про це треба було питати у харків’ян. Тут вам потрібні велодоріжки чи вони потрібні в іншому місці”, — підкреслює Олександр Богданіс - Координатор ГО “Зелений фронт”
  • Харків має активне комьюніті байк-поло. Учаскик спільноти самі облаштували собі майданчик в центральному парку на ролердромі. Але у 2022 році міською владою цей майданчик було знесено з невідомих причин.
Зруйнований Роледром Харків парк Горького. жовтень 2022


  1. компанія Некстбайк Україна прийняла важке рішення, припинити свою діяльність. ru-ru.facebook.com (рос.). Процитовано 17 травня 2023.
  2. Активісти та фахівці пропонують схему веломаршрутів для Харкова. Харківський Антикорупційний Центр (укр.). 18 листопада 2021. Процитовано 17 травня 2023.
  3. До 2020 року в Харкові створять 30 кілометрів велодоріжок.