Висота (фільм, 2010)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Висота
Altitude
Жанр Фантастика
жахи
трилер
містика
Режисер Кааре Ендрюс
Продюсер Ян Біркет
Сценарист Пол А. Біркет
У головних
ролях
Джессіка Лаундс
Джуліанна Гілл
Райан Донаг'ю
Лендон Лібуарон
Джейк Вірі
Чела Горсдел
Майк Допад
Оператор Норм Лі
Композитор Джеф Тимощук
Кінокомпанія Escape Factory
Foundation Features
Дистриб'ютор Anchor Bay Entertainment
Тривалість 90 хв.
Мова англійська
Країна Канада
Рік 2010
Дата виходу 26 жовтня
IMDb ID 1407049
altitudemovie.com

«Висота́» (англ. Altitude) — канадський фантастичний фільм жаху, містичний трилер 2010 р. режисера Кааре Ендрюса. Дистриб'ютор у Північній Америці, Великій Британії, Австралії та Новій Зеландії — Anchor Bay Entertainment.

Головні ролі виконували: Джессіка Лаундс, Джуліанна Гілл, Райан Донаг'ю, Лендон Лібуарон, Джейк Вірі, Чела Горсдел і Майк Допад.

Сюжет розгортається на борту невеликого літака з чотирма приятелями-підлітками і недосвідченою дівчиною за штурвалом. Через механічну несправність гвинтовий літак злітає на неймовірну висоту, а потім починає своє падіння крізь нескінченний туман. Коли герої фільму відновлюють управління, виявляється, що за всіма розрахунками вони вже повинні були врізатися в землю, але замість цього продовжують падати в невідомість. І щось зловісне ховається в туманних клубах і жадає їх смерті.

Сюжет[ред. | ред. код]

Фільм починається з короткого вступу. Сім'я Тейлорів у складі чоловіка, дружини і маленького сина та жінка-пілот, обличчя якої не показують, здійснюють переліт на невеликому літаку. Коли до приземлення залишається 15 хвилин, вони стикаються з іншим літаком, що врізається в них на великій швидкості.

Далі сюжет розвивається приблизно через п'ятнадцять років. Дочка загиблої жінки-пілота Сара переглядає сімейні знімки, де зображена вона з матір'ю. Після короткої розмови з батьком, котрий обіймає посаду полковника, дівчина виходить на вулицю, і глядач дізнається, що насправді події розвиваються на льотному полі, а не по дорозі на концерт, який згадувався трохи раніше. Не сказавши батькові правди, Сара чекає своїх друзів — Мел (її найкраща подруга), Корі (її кузен) та її хлопця Села, а також Брюса Паркера — того, хто боїться літати (насправді він — той хлопчик, що вижив після зіткнення на початку фільму), кохає Сару і приховує від неї свої секрети, — всі п'ятеро злітають у повітря на літаку.

Під час польоту Сара приймає рішення піднятися вище, щоб обійти грозові хмари, але в літаку відбувається механічна несправність, і штурвал відмовляє. У той же час небо швидко змінює свої відтінки, пасажири потрапляють у потужний ураган, а прилади починають вести себе хаотично. З огляду на те, що пальне закінчується, тому що під час старту баки були заповнені лише наполовину, Корі приймає рішення вибратися з літака і дістатися до хвоста, щоб усунути несправність. Це йому вдається, проте кузен Сари гине через Села, останній обрізає трос ножем. Крім того, останній стверджує, що він бачив щось дивне в грозових хмарах. Побоювання підтверджується, коли літак стикається впритул з жахливим монстром.

Надалі розкриваються деталі, пов'язані з минулим Сари і Брюса. Останнього, наприклад, насправді звуть Брюсом Тейлором, він — єдиний, хто вижив в авіакатастрофі п'ятнадцятирічної давності. Сара розуміє дивну поведінку Паркера щодо всього, що стосується польотів, і дізнається, що він знав її матір. На звинувачення у брехні й обмані Брюс просто відповідає, що він кохає Сару.

Намагаючись логічно розібратися в тому, що відбувається, і де вони знаходяться, герої перебирають кілька можливих варіантів, що пояснюють ситуацію, в якій вони всі опинилися. Серед можливих пояснень фігурували галюцинації через наркотичний вплив, експерименти спецслужб і теорія змови. Всі вони виявилися помилковими, однак скоро Брюс випадково знаходить вирвану сторінку з коміксу, подарований йому Сарою перед польотом, і розуміє, хто винуватець всього, що відбувається. Тим часом, щупальце невідомого монстра викрадає Мел через вікно літака. Сел звинувачує у трагедії Брюса, і провокує його на бійку, однак їх розняла Сара, що оглушила хлопця Мел по голові.

Паркер розповідає про свою теорію Сарі, де стверджує, що це він — головний винуватець не тільки поточних подій, а й аварії п'ятнадцятирічної давності. Вражена дівчина не вірить йому, тому Брюс показує їй комікс, де виявляється, що всі події — розмови і дії персонажів на папері — що описані там, збулися насправді. За визнанням Паркера, він має здатність змінювати реальність завдяки своїй фантазії і уявному впливу. І точно так само, як і 15 років тому, коли він представив зіткнення літаків у своїй свідомості з побаченого коміксу, йому вдалося змінити поточну реальність і «оживити події».

Під час роздумів на літак нападає монстр, і дівчина цілує Брюса. Грозові хмари розсіюються, поновлюється радіозв'язок, перед ними постає у всій красі прекрасне блакитне небо, але сумніви Паркера в щирості почуттів Сари повертають їх у попередній стан. Вже на волоску від смерті дівчині вдається переключити увагу Брюса, змусивши хлопця думати про його батьків. У результаті ми бачимо, в літаку, що убив сім'ю Тейлорів і матір Сари, були майбутні двійники Сари і Брюса (тобто літак здійснив подорож у часі на 15 років назад), однак в останній момент спільними зусиллями парочці вдається уникнути катастрофи. Літак продовжує стрімко падати і, судячи з усього, розбивається десь неподалік від льотного поля. Про це свідчить дим, що піднімається на горизонті, за яким спостерігають сім'ї Тейлорів і Сари. Всупереч зав'язці фільму вони залишилися живі. Фільм закінчується знайомством більш ранніх «я» Сари і Брюса, які беруть один одного за руки і спостерігають за блакитним небом.

Ролі[ред. | ред. код]

  • Джессіка Лаундс — Сара
  • Джуліанна Гілл — Мел
  • Райан Донаг'ю — Корі
  • Джейк Вірі — Сел
  • Лендон Лібуарон — Брюс
  • Майк Допад — Полковник, батько Сари
  • Мішель Гаррісон — мати Сари
  • Йен Робісон — містер Тейлор
  • Чіла Горсдал — місіс Тейлор
  • Райан Грантгем — Брюс у дитинстві
  • Тіган Гентлс — Сара в дитинстві
  • Сет Ранавіра — механік
  • Колін Мердок — диспетчер 1 (голос)
  • Йен Джеймс Корлетт — диспетчер 2 (голос)

Виробництво[ред. | ред. код]

Фільм знімався в Ленглі (Британська Колумбія). Трейлер «Висоти» презентований у 2010 році на San Diego Comic Con.[1]

Теглайни фільму:

  • «Не дивіться вниз».
  • «Страх у повітрі».[2]

Реакція[ред. | ред. код]

Рейтинг фільмі на IMDb — 4,9/10 на основі 8442 голосів.[3]

Критика[ред. | ред. код]

Попри скромний бюджет і звичайні спецефекти, критики назвали фільм «ковтком свіжого повітря в порівнянні з кількістю жахів, які знімаються з одного й того ж шаблону». Річарл Шейбі сказав: «Фільм не ображає глядача своєю вторинністю і затасканими кліше».[4] Інші критики відзначили, що фільм непогано справляється з іншим завданням — підтримувати інтерес в замкнутому просторі: «Цікавий півторагодинний трилер, поступово вводить в стан чистої паніки».[5]

Реліз[ред. | ред. код]

Фільм вийшов на DVD і Blu-ray 26 жовтня 2010 р.[6][7] У Канаді фільм випустила компанія Alliance Films. Також показ трилера відбувся на 28-му фестивалі «Turin Film Festival», що проходив з 26 листопада по 4 грудня 2011 року.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На самому початку батьки майбутніх героїв фільму згадують про те, що необхідно познайомити своїх власних дітей. У розв'язці фільму все виходить саме так.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Anchor Bay Entertainment Shines at 2010 San Diego Comic Con
  2. Taglines. Архів оригіналу за 16 квітня 2016. Процитовано 28 лютого 2016.
  3. Altitude. Архів оригіналу за 28 лютого 2016. Процитовано 28 лютого 2016.
  4. Altitude 3 1/2 stars. Архів оригіналу за 25 квітня 2012. Процитовано 28 лютого 2016.
  5. Altitude (2010) Movie Review. Архів оригіналу за 1 січня 2011. Процитовано 28 лютого 2016.
  6. Anchor Bay’s Altitude Coming in For a Landing on DVD and Blu Ray. Архів оригіналу за 3 лютого 2014. Процитовано 28 лютого 2016.
  7. DVD/Blu Ray Specs for Kaare Andrew’s Altitude. Архів оригіналу за 19 серпня 2010. Процитовано 28 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]