Витончене мистецтво забивати на все

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем»
Обкладинка видання українського мовою видавництва «Наш Формат»
Автор Марк Менсон[1][2][2]
Назва мовою оригіналу The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life
Мова англійська[2]
Місце Нью-Йорк[1][2][2]
Укр. видавництво Наш Формат Україна
Видавництво HarperCollins США
Видано 13.09.2016
Видано українською 2018
Перекладач(і) Антоніна Ящук
Тип носія Тверда
Сторінок 160
ISBN Україна 978-617-7552-24-5
Попередній твір Models: Attract Women Through Honesty

Витончене мистецтво забивати на все: Нестандартний підхід до проблем (англ. The Subtle Art of Not Giving a F*ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life) — друга книга блогера, автора і підприємця Марка Менсона, вперше опублікована у вересні 2016 року американським підрозділом видавництва HarperCollins Publishers[3]. На початок 2018 року загальний світовий наклад книги склав понад 2 мільйони екземплярів. Українською мовою її було перекладено та опубліковано 2018 року видавництвом «Наш формат» (перекладач — Антоніна Ящук).

Огляд книги[ред. | ред. код]

За тематикою «Витончене мистецтво забивати на все» можна віднести до посібників із саморозвитку та мотивації, хоча насправді являє собою критичну реакцію на принципи, закладені в більшості подібних книг. Основна ідея полягає в тому, що всі ті установки, які десятиліттями пропагувалися «майстрами особистісного росту», для більшості людей не мають ніякого практичного значення. Заклики до «позитивного мислення», на думку Менсона, не тільки не приносять користі, а й шкодять, змушуючи людину відчувати себе ще більш нещасним. У той час, як боротьба за життя надає їй більше сенсу, ніж постійне прагнення бути щасливим. Як доказ автор наводить аргументи, підтверджені цитатами видатних письменників, філософів, академічними дослідженнями, так і власним життєвим досвідом, і радить пізнати свої обмеження і просто прийняти їх.

Існує так багато речей, якім ми можемо дати f***k, тому нам потрібно з'ясувати, які з них дійсно мають значення ... Хоча гроші це добре, турбота про те, що ви робите з вашим життям, краще, тому що справжнє багатство — це досвід.

— Марк Менсон

Як стверджує Менсон, як тільки ми зможемо прийняти свої страхи, недоліки та невизначеності, як тільки ми перестанемо уникати невдач і почнемо стикатися з хворобливими істинами, тільки тоді ми почнемо знаходити мужність, наполегливість, чесність, відповідальність, цікавість і прощення, які так шукаємо.

Визнання та критика[ред. | ред. код]

Вперше з'явившись на полицях книжкових магазинів 13 вересня 2016 року, книга всього за тиждень стала бестселером, зайнявши 6-е місце в списку «The New York Times»[4]. Вона отримала значну кількість позитивних відгуків у пресі, блогах і соціальних мережах. Через два тижні книга потрапила в список бестселерів «Washington Post» в категорії нехудожньої літератури[5]. За результатами продажів 2017 року на Amazon.com книга займає 4-е місце за популярністю[6].

Однак, поряд з безліччю позитивних відгуків, книга отримала досить сильну негативну реакцію з боку супротивників ненормативної лексики, яка є «фірмовим стилем» Марка Менсона.

Переклади українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Library of Congress Online Catalog
  2. а б в г д WorldCat — 1971.
  3. The Subtle Art of Not Giving a F*ck. harpercollins.com (анг.) . Архів оригіналу за 2 липня 2018. Процитовано 2 липня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)
  4. The New York Times Best Seller List: Advice, How-to and Miscellaneous. Week of Oct 3, 2016. nytimes.com (анг.) . Архів оригіналу за 2 липня 2018. Процитовано 2 липня 2018.
  5. Washington Post bestsellers: Sept. 25, 2016. washingtonpost.com (анг.) . {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |1= (довідка)
  6. Amazon Best Sellers of 2017. amazon.com (анг.) . Архів оригіналу за 27 січня 2017. Процитовано 2 липня 2018. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]