Вогнегуз діамантовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вогнегуз діамантовий


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Вогнегуз (Stagonopleura)
Вид: Вогнегуз діамантовий
Stagonopleura guttata
(Shaw, 1796)
Посилання
Вікісховище: Stagonopleura guttata
Віківиди: Stagonopleura guttata
EOL: 1050497
ITIS: 563137
МСОП: 22719660
NCBI: 247740

Вогнегуз діамантовий[2] (Stagonopleura guttata) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Австралії.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на південному сході Австралії від південно-східного Квінсленда до півострова Ейр (Південна Австралія) у смузі приблизно до 300 км від моря. Колись його ареал поширювався на північ Квінсленда вглиб країни від Кардвелла, але тепер птах трапляється лише на крайньому півдні штату. Вид зник з багатьох частин Нового Південного Уельсу та Вікторії, а птахи в Південній Австралії були розділені на три ізольовані субпопуляції (півострів Ейр, гора Лофті до хребтів Південного Фліндерса та південний схід штату) з кількома записами з півострова Йорк за останнє десятиліття.

Мешкає в евкаліптових, акацієвих або казуаринових лісах, відкритих лісах та інших слаболісних місцях існування, включаючи сільськогосподарські угіддя та луки з розкиданими деревами, де віддає перевагу місцевостям із відносно низькою щільністю дерев, невеликою кількістю колод і невеликою кількістю сміття.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки до 12 см. Тіло кремезної статури з міцним конічним дзьобом і великою головою. Оперення сіре на лобі, тімені, потилиці та спині, а на крилах — сірувато-буре, з тенденцією до темніння по краях. Горло, живіт і підхвістя білі, а груди — чорні, і це забарвлення поширюється на боки, які поцятковані білим. Хвіст і смуга, що йде від основи дзьоба до ока, також чорні, утворюючи щось на кшталт маски. Верхня частина хвоста карміново-червона. Дзьоб коралово-червоний, очі темно-коричневі з чітко помітним колом навколо очей насичено-рожевого кольору. Ноги тілесного кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це денні птахи, які, як правило, зграйні, дуже жваві, і пересуваються зграями з кількох десятків особин, які розсіюються вдень у пошуках їжі, залишаючись переважно на землі, а вночі вони досягають своїх гнізд, де відпочивають. Раціон включає велику різноманітність дрібного насіння, яке збирає на землі або безпосередньо з рослин і роздрібнює міцним дзьобом. Також харчується пагонами, ягодами, фруктами та насінням, а також дрібними літаючими комахами.

Ці птахи за сприятливих кліматичних умов здатні до розмноження протягом усього року, однак у природі розмноження, як правило, відбувається між вереснем і квітнем і між серпнем і січнем. Гніздо будують обидва партнери, при цьому самець піклується про пошук будівельного матеріалу (головним чином травинки, а також пір'я, папір і волокнистий матеріал рослинного походження), а самиця плете його, щоб утворити еліптичну структуру з бічними отворами. Гніздо розташоване в гущі кущів приблизно в одному метрі від землі. Всередині нього самиця відкладає 4-6 білих яєць, які висиджує по черзі з самцем близько двох тижнів. Пташенята сліпі та неоперені при народженні, їх годують і доглядають обидва батьки протягом приблизно трьох тижнів, після чого вони готові вилітати, але зазвичай залишаються ще принаймні два тижні біля гнізда, і спорадично просять їжі у батьків, які часто тим часом готуються виростити новий виводок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2022). Stagonopleura guttata: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 22 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]