Войцюк Володимир Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Семенович Войцюк
Народився 9 червня 1930(1930-06-09)
смт Єзупіль, Івано-Франківської області
Помер 4 червня 2010(2010-06-04) (79 років)
Івано-Франківськ Україна Україна
Національність українець
Діяльність педагог
Відомий завдяки меценат
Нагороди
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Кавалер лицарського хреста ордена Святого Сильвестра
Кавалер лицарського хреста ордена Святого Сильвестра

Войцю́к Володи́мир Семе́нович (9 червня 1930, смт Єзупіль Івано-Франківської області — 4 червня 2010, Івано-Франківськ) — український меценат, педагог, член Спілки краєзнавців Прикарпаття.

Життєпис[ред. | ред. код]

Володимир Войцюк народився 9 червня 1930 року в Єзуполі в родині Семена Войцюка, сина Федора і Марії, дочки Микити з дому Магун. Мальовнича природа околиць містечка, патріотичні родинні традиції, вроджена працелюбність сформували з дитини справжнього патріота.

Закінчивши міську початкову школу, вже під час німецької окупації вступив до Станіславівської української гімназії, де навчався на відмінно. Та прихід Червоної армії перешкодив подальшому навчанню у Станіславові. Восени 1944 року в Єзуполі відкривається середня школа і Володимир вступив туди відразу до восьмого класу. Тут він став членом підпільної організації юнацтва ОУН, сумлінно виконував усі її доручення.

Після закінчення Єзупільської середньої школи Володимир Войцюк навчався в Станіславському учительському інституті на фізико-математичному факультеті. Виїзд з Єзуполя на навчання у Станіслав врятував Володимира. Адже 11 березня 1948 року члени єзупільської підпільної організації ОУН були заарештовані органами КГБ і засуджені на 25 років каторжних робіт кожен в радянських ГУЛАГах.

Після закінчення інституту Володимир Войцюк працював у Єзупільській середній школі. Навчив багатьох поколінь односельчан математики і креслення. Був вимогливим, але справедливим вчителем.

Вийшовши на пенсію, Володимир Войцюк виїхав до хворої матері у США та зв'язків із рідним Прикарпаттям не поривав. Працюючи двірником в Нью-Йорку, майже всі свої заощадження виділяв на матеріальну допомогу своїм землякам, рідному містечку.

Пам'ятник Войцюку в Єзуполі

Важкою фізичною працею на чужині, заробивши невеликі заощадження, так необхідні в його похилому віці, він не забув про рідний край. Меценатство простого американського двірника є вражаючим[1]:

За значний особистий внесок у розвиток національної культури Володимир Войцюк отримав високу державну нагороду — орден «За заслуги» ІІІ ступеня та був нагороджений Папою Римським Бенедиктом XVI орденом Лицаря Святого папи Сильвестра. У 2001 році сесія Єзупільської селищної ради постановила визнати Володимира Войцюка почесним жителем Єзуполя. А в 2005 році вдячні єзупольці встановили у містечку пам'ятник меценатові, а Івано-Франківським міськвиконкомом було прийнято рішення перейменувати одну з вулиць міста на вулицю Володимира Войцюка.

4 червня 2010 року життя відомого на Івано-Франківщині мецената, патріота України, члена Спілки краєзнавців Прикарпаття Володимира Войцюка обірвалося[2].

Виноски[ред. | ред. код]

Джерела і посилання[ред. | ред. код]