Всі ви — зомбі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Всі ви, зомбі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Всі ви — зомбі
 '—All You Zombies—' 
Жанр наукова фантастика, науково-фантастичне оповіданняd і intersex fictiond
Форма оповідання
Автор Роберт Гайнлайн
Мова англійська
Опубліковано березень 1959[1]
Країна  США

Всі ви — зомбі (англ.  '—All You Zombies—' ) — науково-фантастичне оповідання Роберта Гайнлайна, написане за один день 11 липня 1958, опубліковане в березні 1959 року журналом Фентезі & Сайнс фікшн.

Пізніше включене в збірки: «Неприємна професія Джонатана Гоуґа» (1959), «Фантазії Роберта Гайнлайна» (1999).

Сюжет включає декілька парадоксів спричинених подорожами в часі. Тема твору подібна до його оповідання «По власних слідах» (1941). Деякі елементи повторюються в романі «Кіт, що проходив крізь стіни» (1985), включаючи Коло Уробороса та Корпус Часу.

Сюжет[ред. | ред. код]

«Всі ви зомбі» — історія молодої людини (пізніше виявилось, що він інтерсексуальний), який повернувся в минуле і обманом запліднив молодшу жіночу версію себе (до своєї зміни статі). Будучи народженим від такого зв'язку, він парадоксально виявляється власною матір'ю і батьком. По розвитку сюжету стає зрозуміло, що всі персонажі є однією і тією ж особою на різних етапах.

Історія включає декілька подорожей в часі. Вона починається з розмови молодого чоловіка з оповідачем, барменом, в 1970 році. Молодого чоловіка звати «Одинока мати», бо він пише оповідання для журналів, від імені незаміжньої матері. Він розповідає бармену, що розуміє жіночу точку зору, оскільки народився дівчиною в 1945 році і виховувався в дитячому будинку. Будучи не привабливою, в 1963 році ще підлітком вона була зваблена, завагітніла і була покинута. Під час родів, лікарі виявили, що вона є інтерсексуалом, а ускладнення родів, вимусили зробити операцію по зміні статі. Пізніше дитина була викрадена таємничим чоловіком і її більше не бачили. «Одинока мати» почав заробляти на життя передруковуючи рукописи, а потім почав їх писати.

Бармен обіцяє доставити «Одиноку мати» до її зваблювача, якому вона хоче помститися. Він відводить його в сусідню кімнату і машиною часу переносить в 1963 рік і залишає дочекатися кривдника. А сам переноситься на 11 місяців вперед, викрадає новонароджену дитину, переносить в 1945 рік і залишає в дитячому будинку. Він повертається в 1963 і забирає «Одиноку мати», який встиг закохатися в свою молодшу жіночу версію і запліднити її. Бармен пояснює, що зваблювач, молода дівчина, дитина та мандрівник у часі — це все він сам.

Бармен доставляє «Одиноку мати» в Бюро Часу, секретної поліції, яка мандрує в часі і маніпулює подіями в історії, захищаючи людську расу. Він тільки-що створив і найняв на роботу самого себе.

Нарешті бармен повертається в 1970 рік, якраз після того як вони покинули бар. Закривши бар, він добирається до своєї бази. Лягаючи підпочивати, він дивиться на свій шрам після кесаревого розтину і думає: «Я знаю, звідки я прийшов, але звідки з'явились всі ви,зомбі?»

Екранізація[ред. | ред. код]

В 2014 році вийшов австралійський фантастичний триллер режисерів Майкла та Пітера Спірінгів «Призначення» за твором, з Ітаном Хоуком та Сарою Снук в головних ролях. Призначення (фільм)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Internet Speculative Fiction Database — 1995.