Вівчарик-ковалик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівчарик-ковалик
Підвид Ph. collybita tristis в Індії
Підвид Ph. collybita tristis в Індії

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Вівчарикові (Phylloscopidae)
Рід: Вівчарик (Phylloscopus)
Вид: Вівчарик-ковалик
Phylloscopus collybita
(Vieillot, 1817)
Ареал    Гніздування, виключно влітку    Гніздування, невелика частка птахів зимує    Гніздування, більша частка птахів зимує    Зимування   Зимування на певних локальних ділянках (оазах, зрошених полях)
Ареал
   Гніздування, виключно влітку
   Гніздування, невелика частка птахів зимує
   Гніздування, більша частка птахів зимує
   Зимування
Зимування на певних локальних ділянках (оазах, зрошених полях)  Зимування на певних локальних ділянках (оазах, зрошених полях)
Посилання
Вікісховище: Phylloscopus collybita
Віківиди: Phylloscopus collybita
ITIS: 562129
МСОП: 103843725
NCBI: 48150
яйце Phylloscopus collybita collybita - Тулузький музей

Вівча́рик-кова́лик[2] (Phylloscopus collybita) — невеликий птах родини кропив'янкових, поширений на значній частині території Старого Світу. В Україні гніздовий, перелітний[3]

Поширення[ред. | ред. код]

Вівчарик-ковалик гніздиться в лісових районах Європи і Північної Азії. На зиму більша частина птахів мігрує до півдня Європи, Південної Азії і Північної Африки. Широкий ареал та велике число птахів забезпечує виду статус «у безпеці», хоча мінімум один його підвид уже вимер.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Значно менший за горобця — маса тіла 7-9 г, довжина тіла біля 11 см. Зверху птах оливковий; над оком жовтувата «брова», іноді непомітна; низ сірувато-білий, з жовтим відтінком у особин першого року життя; махові і стернові пера бурі або сірувато-бурі, з оливковою облямівкою на зовнішніх частинах; дзьоб і ноги чорно-бурі.[3]

За особливостями забарвлення оперення вид розділяють на велике число підвидів, деякі з яких інколи розглядають як окремі види.

Гніздування[ред. | ред. код]

Гніздо будує самка на землі або на невеликі висоті від неї та бере на себе більшу частину догляду за пташенятами, тоді як самець захищає гніздову територію від суперників та хижаків. Гніздо розташовується серед відмерлого рослинного опаду. Воно може знаходитися на пеньку, в густому кущі, але, як і у вівчарика весняного, обов'язково поряд з відкритим світлим місцем. Матеріалом для влаштування гнізда є сухі трав'яні стебла, шматочки мохів, листя (пір'я використовується значно рідше, ніж у вівчарика весняного). Гніздо має характерну для всіх вівчариків кольоподібну форму, його висота знаходиться в межах 90-140 мм, ширина 90-120 мм, діаметр льотного отвору — 35-40 мм, діаметр лотка — 50-70 мм.

Живлення[ред. | ред. код]

Живиться переважно комахами, у свою чергу є здобиччю ссавців, наприклад куниць і котів, та хижих птахів, особливо яструбів.

Охорона[ред. | ред. код]

Перебуває під охороною Бернської конвенції.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2019). Phylloscopus collybita: інформація на сайті МСОП (версія 2019.3) (англ.) 01 жовтня 2016
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. а б Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України (польовий визначник). — К., 2002. — 416 с. — ISBN 966-7710-22-X.