Вікаріат УПЦ КП в США і Канаді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вікарія́т Украї́нської правосла́вної Це́ркви Ки́ївського Патріярха́ту в США і Кана́ді - структура, заснована 2002 року постановою Священного Синоду УПЦ-КП після візитів до США Патріарха УПЦ КП Філарета.

13 грудня 2006 року єпископ Бориспільський Паїсій (Дмоховський) призначається, керуючим вікаріатом УПЦ Київського Патріархату в США і Канаді. Взяв участь у хіротонії предстоятеля Білоруської автокефальної православної церкви Святослава Логіна, після чого відправлений на спокій 13 травня 2008 р.

20 травня 2002 року єпископ Бориспільський Степан призначається керуючим Українського православного вікаріату УПЦ Київського патріархату в США і Канаді, помер 10 листопада 2006 р.

Найбільшого розквіту вікаріат досягнув у 2008-2009 роках, коли ним став керувати секретар Вікаріату Патріарших Парафій в США протоієрей Віктор Полярний.

До вікаріату, станом на 2009 рік, належав і настоятель Андріївського собору в м. Детройт (штат Мічіган) - єпископ Олександр (Биковець), а також місіонерська парафія св. апостола Юди в м. Токіо під керівництвом священика Павла Королюка. [1]

Нині налічує, за різними даними, від 6 до 15 парафій, які перейшли до УПЦ КП переважно з УПЦ США (Константинопольского Патріархату) в кінці 1990-их років, що досі спричиняє непорозуміння і судові процеси між ними.

30 липня 2019 року в місті Нюварку, штат Ню Джерсі (США), відбулася офіційна зустріч митрополита Еммануїла, представника Вселенського патріарха Варфоломія, архієпископа Євстратія, представника Православної Церкви України, з членами Вікаріату колишньої УПЦ КП в США та Канаді – прот. Віктором Полярним, прот. Олександром Двінятіним, прот. Романом Загурським, Віктором Рудь, Іваном Яреськом та Петром Палюхом. [2][3]

02.02.2021 Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет своїм Указом №2 від 2 лютого 2021 року звільнив протоієрея Віктора Полярного з посади секретаря Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді.

“У зв’язку з виходом зі складу Української Православної Церкви Київського Патріархату, настоятель церкви Святого Андрія Первозванного в місті Блумінгдейл штату Іллінойс у Сполучених Штатах Америки протоієрей Віктор Полярний звільняється з посади секретаря Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді” – повідомляється в Указі Предстоятеля УПЦ Київського Патріархату.

Новим секретарем Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді призначено протоієрея Богдана Згобу від 13 грудня 2021 р. єпископ Філадельфійський.[4]

21 лютого 2021 року відбулися загальні збори Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді під керівництвом Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета.

До участі у зборах, які проходили у форматі відео-конференції на платформі ZOOM, долучилися секретар Вікаріату в США та Канаді протоієрей Богдан Згоба, священнослужителі Вікаріату: архімандрит Питирим (Черватюк), протоієрей Віктор Забродський, протоієрей Володимир Ханас, протоієрей Олексій Качарай, протоієрей Василь Шайда, протоієрей Стефан Макайнес, ієрей Джозеф Гавлік. З поважних причин не були присутні протоієрей Олексій Касперук, протоієрей Петро Акружну, протоієрей Михайло Цюпа, протоієрей Петро Мазепа. Також, через секретаря Вікаріату, передали по телефону свою пошану Святійшому Патріарху голови Управ: Володимир Долбин, Ірина Мексвілд, матушка Роксолана Посаківська, Світлана Немирофф та інші вірні з різних частин США та Канади. У роботі зборів також взяли участь представники вірян – Сестринство представляла Варвара Лаціос, директор недільної школи Джуді Ганей, від молоді – Юлія Кіткайло та Андрій Вітмер, секретар зборів – Франко Борріелло та скарбник Еллен Ганавін.

Звертаючись до духовенства та пастви на американському континенті, Святійший Патріарх Філарет закликав усіх вірних Київського Патріархату зберігати єдність з Київським патріаршим престолом. Адже саме патріархальний статус, який став екзистенцією існування незалежної Української держави, дозволяє опікуватися численною українською паствою в діаспорі.[5]

24.02.2021 Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, як правлячий архієрей Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді, благословив надати статус кафедрального собору церкві святого Миколая Чудотворця у місті Філадельфія у Сполучених Штатах Америки. Про це Предстоятель УПЦ Київського Патріархату підписав відповідний Указ.[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20090120202520/http://cerkva-usa.info/spysok_parafiy.html
  2. Представники ПЦУ, Константинополя і вікаріату колишньої УПЦ КП у США і Канаді вирішують статус вікаріату. https://www.religion.in.ua/. Релігія в Україні. 6 серпня 2019. Архів оригіналу за 6 серпня 2019. Процитовано 6 серпня 2019.
  3. У США вирішували долю Вікаріату колишньої УПЦ КП, який бажає лишитись невід'ємною частиною ПЦУ. http://religionpravda.com.ua/. Релігійна правда. 6 серпня 2019. Архів оригіналу за 7 серпня 2019. Процитовано 6 серпня 2019.
  4. Призначено нового секретаря Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді. Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  5. Патріарх Філарет очолив збори Вікаріату Української Православної Церкви Київського Патріархату в США та Канаді. Архів оригіналу за 2 березня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  6. Храму святителя Миколая Чудотворця у Філадельфії надано статус кафедрального собору Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США та Канаді. Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано 5 березня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]

  • Журнал «Патріархат», № 1 (398) 2007