Володимир-Волинська єпархія ПЦУ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Володимир-Волинська єпархія

Основні дані
Церква Православна церква України
Заснована 2017
Юрисдикція Волинська область
Єпархіальний центр Володимир
Кафедральний собор Різдва Христового
Парафій 244
Монастирів 3
Священиків 196
Ченців і черниць 22
Сайт cerkva-vv.info
Правлячий архієрей

Володимирський і Нововолинський

архієпископ Матфей (Шевчук)
CMNS: Володимир-Волинська єпархія ПЦУ у Вікісховищі

Володимир-Волинська єпархія[1] — єпархія ПЦУ на території Волинської області. Єпархіальний центр — Володимир. До 2019 року єпархія входила до УПЦ КП. Керуючий Володимир-Волинською єпархією має титул Володимирський і Нововолинський (до 2023 року — Володимир-Волинський і Турійський). Правлячим архієреєм є архієпископ Матфей (Шевчук).

Історія[ред. | ред. код]

Синод УПЦ КП, що відбувся у Києві 22—23 січня 2017 року, вирішив утворити у складі Української православної церкви київського патріархату Володимир-Волинську єпархію, включивши до неї такі райони Волинської області: Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський, Любомльський, Турійський, Шацький.[2]

Статут Управління Володимир-Волинської єпархії направили на реєстрацію до відповідних державних органів. Синод призначив Матфея (Шевчука), єпископа Володимир-Волинського, єпископом Володимир-Волинським і Турійським, звільнивши його від обов'язків вікарія Волинської єпархії[3]. Про це йдеться у Журналах № 3-4 Синоду, які оприлюднила прес-служба Київської Патріархії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "УПРАВЛІННЯ ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УПЦ (ПЦУ)" в ЄДР. [Архівовано з першоджерела 13.04.2019.].
  2. Журнали засідання Священного Синоду 22-23 січня 2017 р. Архів оригіналу за 13 лютого 2017. Процитовано 12 лютого 2017.
  3. Єпископ Володимир-Волинський та Турійський Матфей: «Я син Волинської землі». Архів оригіналу за 6 травня 2018. Процитовано 5 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]