Вікторія Потоцька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вікторія Потоцька
Народиласябл. 1677
Померла1732
Країна Річ Посполита
Національністьполька
Титулкнягиня
Конфесіякатолицтво
РідЛещинські
БатькоВацлав Лещинський
МатиСофія Вишневецька
У шлюбі зЮзеф Потоцький
Діти1 син і 1 донька

Вікторія Потоцька (бл. 1677 — 1732) — польська шляхтянка з роду Лещинських, дружина коронного гетьмана Юзефа Потоцького.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Донька Вацлава Лещинського, воєводи підляського, та Софії Вишнивецької, доньки князя Дмитра Юрія Вишневецького. Народилася близько 1676/1677 року[1]. За менш достовірною версією її матір'ю була Софія Христина Опалінська.

Близько 1681 року помирає її мати. 1692 року укладено шлюб Вікторії з галицьким старостою Юзефом, сином польного гетьмана коронного Анджея Потоцького.

1695 року її вуйна, Саломея Вишневецька уступила Вікторії міста Чарторийськ, Колки, Немирів, Заложці, Збараж, Ладижин, Волочиськ. Збаразьке князівство Вікторія і її сестра Теофілія домовилися поділити між собою порівну, але в справу втрутилися чоловіки сестер. Також порозумінню завадила Північна війна. Лише 1714 року Вікторія з чоловіком домоглася підтвердження прав на Збаразьку волость. Разом з чоловіком перетворила Збраразький замок у вишукану резиденцію.

З 1720 року надавала кошти єзуїтам в місті Станіславів, зокрема на оздоблення вівтаря і каплиці святого Станіслава Костки, до якого Вікторія відчувала особливий пієтет. 1729 року за допомогою Вікторії завершено будівництво костелу єзуїтів.

1730 року чоловік подарував Вікторії палац Бельведер. У 1732 році Вікторія померла, її було поховано під вівтарем костелу єзуїтів. 1886 року рештки княгині були перенесені до крипти колегіати у зв'язку з перетворенням костелу єзуїтів у греко-католицький собор Святого Воскресіння.

Родина

[ред. | ред. код]

Чоловік — Юзеф Потоцький, великий гетьман коронний

Діти:

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Wiktoria Leszczyńska z Leszna h. Wieniawa. Архів оригіналу за 17 грудня 2021. Процитовано 17 грудня 2021.

Джерела

[ред. | ред. код]