Маленький вільний народець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Вільні малолюдці»
АвторТеррі Пратчетт
Назва мовою оригіналуThe Wee Free Men
Моваанглійська
СеріяПлаский світ
Жанрфентезі
ВидавництвоВидавництво Старого Лева
Видано2003
Видано українською2020
ISBN978-617-679-837-8


«Вільні малолюдці» (англ. The Wee Free Men) — роман у жанрі гумористичного фентезі англійського письменника Террі Пратчетта, опублікований 2003 року. Книга є тридцятою за рахунком у серії про Дискосвіт і першою у підциклі «Тіфані». Роман знайомить читачів з юною Тіфані Болячкою, кмітливою та допитливою майбутньою відьмою, якій допомагають вільні малолюдці Нак Мак Фіґлі.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Тіфані Болячка — дев'ятирічна мешканка Крейдокраю, яка хоче стати відьмою. Одного погожого літнього дня Тіфані бачить, як із тихої річки раптом виринає страшна казкова істота — Зеленозуба Дженні. Однак дівчинку це не лякає. Озброївшись сковорідкою та використавши свого брата Погіршая як приманку, вона проганяє потвору. Тоді ж Тіфані вперше стикається з маленькими рудоволосими та блакитношкірими чоловічками — Нак Мак Фіґлями.

Тіфані вирушає в місто, щоб отримати трохи науки в мандрівних учителів, та зустрічає Міс Тік — відьму, яка пояснює Тіфані, що наближається «вторгнення». Міс Тік вирушає за підмогою та залишає з Тіфані свого фамільяра ропуха.

Невдовзі Погіршая викрадає зла Королева ельфів, і Тіфані, залучившись підтримкою Нак Мак Фіґлів та ропуха, відправляється на пошуки. За допомогою свого дару бачити речі такими, як вони є, Тіфані знаходить вхід до царства Королеви. Там Тіфані потрапляє в низку снів, зустрічає Роланда — сина Барона Крейдокраю, що вважався зниклим безвісти, та врешті знаходить Погіршая. Тікаючи від розлюченої Королеви, герої потрапляють у черговий сон, з якого Тіфані вдається врятувати лише Роланда, а малолюдці та Погіршай опиняються у пастці.

Виснажена і пригнічена, Тіфані зустрічається віч-на-віч з Королевою, яка висміює її нездатність врятувати друзів, але дівчинка відновлює зв'язок із своєю батьківщиною, щоб набратися сил, і перемагає Королеву. Малолюдці, яких так просто не ошукати, знаходять вихід з пастки разом з Погіршаєм, і герої повертаються додому.

Особливістю твору є часті згадки про бабусю Тіфані — Бабуню Болячку, яка уособлює рідний край дівчинки та спогади про яку допомагають їй здолати злу Королеву у вирішальний момент.

Персонажі

[ред. | ред. код]
  • Тіфані Болячка — дев'ятирічна мешканка Крейдокраю, яка хоче стати відьмою
  • Пограбуйко — голова клану Нак Мак Фіґлів
  • Погіршай — молодший брат Тіфані
  • Бабуня Болячка — бабуся Тіфані
  • Міс Перспікація Тік — відьма
  • Ропух — фамільяр міс Тік, який допомагає Тіфані
  • Роланд — син Барона
  • Дурноверхий Вулі, Вільям, Гаміш та інші Нак Мак Фіґлі

Українське видання

[ред. | ред. код]

Роман «Вільні малолюдці» вийшов українською мовою у Видавництві Старого Лева у 2020 році. Переклад здійснила Марта Госовська, а художнє оформлення — Романа Романишин та Андрій Лесів. [1]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. "Вільні малолюдці" Террі Пратчетта у ВСЛ. Видавництво Старого Лева (ua) . Архів оригіналу за 29 листопада 2020. Процитовано 24 травня 2022.