Сюзен Столатська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сюзен Столатська (англ. Susan Sto Helit) — персонаж книг серії Плаский світ Террі Пратчетта. Дочка Морта і Ізабелл[1].

Сюзен є прийомною онукою Смерти, це визначає багато її незвичайних здібностей і в той же час сильно її обтяжує. Сюзен впевнена, що мріє бути звичайнісінькою людиною.

Зовнішність[ред. | ред. код]

Струнка молода жінка. Намагається завжди виглядати впевненою і суворою, і це у неї виходить. Волосся Сюзен абсолютно біле, окрім єдиного вугільно-чорного пасма. Крім того, іноді воно самостійно, незалежно від бажання Сюзен, рухається і довільно змінює форму зачіски.

На щоці у Сюзен є велика родима пляма, що проступає тоді, коли вона хвилюється або гнівається. Родинка біла (тому її видно тільки на почервонілому тлі), вона у формі трьох смуг і найбільше схожа на слід удару кістлявою рукою. Ця родинка — нагадування про ляпас, який Смерть дав її батькові Морту під час служби Морта підмайстром Смерті.

В юності в мішкуватій шкільній формі і з копицею волосся, що самостійно вкладалося, Сюзен найбільше нагадувала «кульбабу, що ось-ось розлетиться».

Характер і відносини з людьми[ред. | ред. код]

Сюзен — дуже холоднокровна і розсудлива людина, ймовірно, найрозсудливіша з усіх персонажів Плаского світу. У школі вона ненавиділа літературу й історію, на цих уроках ставала невидимою і спокійно читала книги з математики і логіки.

Здатна швидко міркувати в небезпечних умовах, як наслідок спорідненості з самим Смертю, надмірно самовпевнена. Не любить, коли хтось втручається в її життя, досить замкнута. Проте є талановитим педагогом і взагалі добре ладнає з дітьми.

Незважаючи на залізний характер, Сюзен притаманні деякі цілком людські слабкості — наприклад, для неї з'їдена шоколадна цукерка «не рахується», якщо вона виявилася з несмачною нугою.

Вважає, що була б куди щасливішою, якби не була родичкою Смерті. Проте їй нудно спілкуватися зі звичайними людьми — в школі її кращими подругами були ґномка і тролиха, а подорослішавши, вона полюбила ходити в «Заупокой» — трактир, який відвідували в основному вампіри, перевертні, потойбічні Страшили та подібна публіка. Також вона із задоволенням використовує вміння зупиняти час, проходити крізь стіни (стаючи міцнішою, ніж сталь і проходячи через тверді предмети, як крізь повітря) і робитися непомітною (відводячи очі), що дісталися їй від дідуся, щоб досягати своєї мети.

Вперше (за період її життя, відомий читачам) Сюзен хоч якось зацікавилася протилежною статтю в юності, коли їй подобається Селін Діон. Відтак, в останній книзі циклу про Смерті «Злодій Часу», з'являються натяки на відносини з Лобзанг Лудда / Джеремі Клокссоном, сином миттєво Вічно Здивованого і антропоморфної персоніфікації Часу.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Террі Пратчетт «Морт», Видавництво Старого Лева, 2022.
  2. Террі Пратчетт «Душевна музика», Видавництво Старого Лева, 2022.
  3. Террі Пратчетт «Батько Вепр», Видавництво Старого Лева, 2019.
  4. Террі Пратчетт «Крадій часу», Видавництво Старого Лева, 2021.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Terry Pratchett (1 березня 1999). Hogfather. J S. с. 279–. GGKEY:YXQ48LZSF29.

Посилання[ред. | ред. код]