Тітуня Оґґ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґіта Оґґ
Персонаж Дискосвіт
Перша поява "Віщі сестри"
Автор Террі Пратчетт
Інформація
Прізвисько Тітуня Оґґ
Вид відьма
Стать жіноча
Місце проживання Ланкр

Ґі́та Оґґ, більш відома як Тіту́ня Оґґ (англ. Nanny Ogg) — персонажка серії книг Террі Пратчетта (підциклу "Відьми" циклу "Дискосвіт"). Голова величезного сімейства. Власниця кота Грибо. Поряд з Бабунею Дощевіск є однією з найавторитетніших відьом Ланкра.[1]

Зовнішність[ред. | ред. код]

Тітуня Оґґ невисока кругленька рум'яна жінка з обличчям, схожим на щасливе печене яблучко. У неї залишився лише один зуб, яким вона користується із незвичайною спритністю. Тітуня має незвично густе сиве волосся, що покриває її голову кучерявим шоломом, а також дуже міцну голову — коли під час подій книги «Відьми за кордоном» їй на голову звалився фермерський будинок, вона не отримала жодних пошкоджень (тому, що на голові у неї був фірмовий відьомський капелюх з каркасом із вербової лози, а голова — звичайнісінька). Кажуть, що це тому, що в роду Оґґів були гноми (дварфи). Вік невідомий навіть їй самій, можливо, їй зараз за сімдесят.[2]

Біографія[ред. | ред. код]

Ґіта Оґґ походить з давнього і дуже великого клану з традиційними здібностями до магії і роботи з залізом. У неї була сповнена пригод бурхлива молодість — її завжди переслідували і вона часто дозволяла себе спіймати (за її ж власними словами). У молодості вона деякий час прислуговувала в Ланкрскому замку. Ходять чутки, що коли знаменитий художник Леонардо Щеботанський подорожував Вівцескелями, він зустрівся з молодою Ґітою, яка стала його музою і послужила моделлю для найвідомішої картини Леонардо «Мона Оґґ». Потім, за давньою традицією, її було обрано в учениці відьмою Біді Спектив. Ґіта Оґґ переселилася до будинку в місті Ланкр і збагатила традиційне відьомське мистецтво житейським поглядом на життя, розумінням людської натури без її осуду та умінням лускати горіхи коліньми.

Вона була у шлюбі п'ять разів, причому тричі офіційно: з Альбертом Оґґом, Вінстоном Оґґом і Собріті Оґґом. Оскільки відьми мають досить матріархальне бачення світу, будь-хто з бажаючих одружитися з представницею такого старовинного сімейства, як Оґґ, повинен був взяти її прізвище. Всі троє щасливо, почасти навіть енергійно, перейшли в кращий світ.

Всього у неї 15 дітей — Джейсон, Грейм, Трейсі, Ширл, Даф, Дрин, Нев, Треві, Кев, Вейн, Шарлін, Даррон, Карен, Рит і Шон. Майже всі вони живуть і працюють в Ланкрі, але деякі подалися шукати щастя в іноземні краї. А також вона має незліченну кількість онуків та правнуків. Відомо, що її онук Шейн став моряком, і саме від нього Ґіта Оґґ дізнається останні новини про закордонне життя.

Тітуня володіє незаперечним літературним талантом. Вона авторка трьох книг, дві з яких були видані в Анк-Морпорку — «Казки Матусі Оґґ Для Маленьких (з картинками)» та «Куховарська книга Тітуні Оґґ». Третю книгу — "Солодкі втіхи" заборонили друкувати.

Книги[ред. | ред. код]

Персонажка з'являється в наступних книгах:

Також з'являється в оповіданні «Море та рибки».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пратчетт, Террі (2018). Віщі сестри. Видавництво Старого Лева. с. 384. ISBN 978-617-679-524-7.
  2. Гита Ягг. Терри Пратчетт. Фандом. Процитовано 29.11.2020.

Див. також[ред. | ред. код]

Бабуня Дощевіск

Дискосвіт

Террі Пратчетт

Джерела[ред. | ред. код]

Дискосвіт українською. Здійснити нездійсненне