Вінета (сорт картоплі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вінета
Виведення
Виведено в: Німеччина
Загальна інформація
Час дозрівання: рання
вміст крохмалю, % 13-15

Вінета (нім.Vineta) — столовий ранній сорт картоплі німецької селекції. Має жовтий колір м'якоті та шкірки, характерну сіточку на поверхні, через яку сорт встиг отримати в Україні народний варіант назви — «репанка».

Характеристика сорту[ред. | ред. код]

Сорт було виведено 1994 року німецькою лабораторією Böhm-Nordkartoffel Agrarproduktion, оригінатором сорту є німецька компанія EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH.[1][2] Бульби рослини з м'якоттю характерного кремового або жовтого кольору укладені в шкірку лише на тон темніше і покриту сіточкою. Форма бульби округло-овальна, трохи довгаста.

Середня вага бульб варіюється від 70 до 95 г., максимальна вага бульби досягає 130—140 г.. Має дрібні, майже непомітні оченята Відсутні вади як зовні, так і всередині бульб: в них не буває тріщин, потемніння або будь-яких інших дефектів. Зміст крохмалистих речовин становить 13-15 %. Характерною рисою «Вінети» є велика пристосовуваність до різних агротехнічних і кліматичних умов місцевості. Демонструє стабільно високу врожайність на багатьох видах ґрунтів

Картопля утворює великий, розкидистий кущ, він досягає 0,7 метри заввишки. Листя світло-зелене, з невеликою хвилястістю по краю. Квітки — дрібні, з білими віночками. Відмінною особливістю є дружне формування практично рівномірних бульб. На одному кущі їх утворюється. Вихід товарних картоплин досить високий і досягає 97 %.

Вінета — сорт картоплі ранніх строків дозрівання. У нього цілий перелік переваг, таких як:

  • скоростиглість — час вегетації становить 70-75 днів з моменту посадки, але через 45-50 днів після проростання можливий збір за молодого врожаю;
  • висока врожайність — Вінета дає стабільно-багаті врожаї, з одного гектара збирають до 400 центнерів;
  • чудова посухостійкість, що вже оцінено у середньоазійських країнах, де сезонні дощі не балують городників;
  • добрі смакові якості;
  • стійкість до механічних пошкоджень;
  • хороша лежкість, досягає 90 %, чим нечасто можуть похвалитися ранні види.
  • кремово-жовта м'якоть не змінює колір навіть після теплової обробки, а підсмажені скибочки не розсипаються і добре тримають форму. При варінні спостерігається середня розсипчастість бульби. Найпоширеніше застосування цього картоплі — приготування у фритюрі і смаження.[3] Через стійкість до посухи та невибагливість до типів ґрунту сорт є наупоширенішим у Середній Азії

Стійкість до хвороб[ред. | ред. код]

Одними з вагомих переваг описуваного сорту є завидна стійкість до традиційних картопляних захворювань і високий рівень опірності багатьом шкідникам. Вінету оминають такі напасті, як золотиста картопляна нематода, зморшкувата і залізиста мозаїка, чорна ніжка, рак, бура плямистість, вірусне скручування листя та інші. Подібна несприйнятливість до різних збудників істотно полегшує городникам турботу по вирощуванню культури. Виняток становить лише фітофтороз — серйозне захворювання, здатне погубити багато видів з родини пасльонових. Сорт «Вінета» помірно чутливий до цього захворювання.

Вирощування[ред. | ред. код]

Основними корисними заходами є видалення бур'янів і розпушування ґрунту. Як правило, до цвітіння картоплі двічі проводять підгортання: перший раз після того, як паростки досягають 15-20 см, а другий — через 1,5-2 тижні після першого. Підгортання — дуже ефективна процедура, яка збільшує аерацію ґрунту і підвищує доступ повітря до бульб, що зав'язуються. Протягом всього періоду вегетації грядки з висадженою картоплею необхідно прополювати, видаляючи бур'янисту траву і фрагменти її коренів. Надлишок азоту в ґрунті позначається на властивостях картоплі не кращим чином: розвиток і дозрівання бульб сповільнюється, так і збереження врожаю, тобто лежкість істотно знижується.[4]

Походження назви[ред. | ред. код]

Вінета (Vineta) — міфічне стародавнє місто, яке, імовірно, було розташоване поблизу до впадіння ріки Одер у Балтійське море, в районі сучасного кордону між Німеччиною та Польщею. Про це місто згадано у німецьких та данських джерелах. Воно було великим потом з поліетнічним населенням, серед якого були і слов'яни. За легендою, місто було знищене у XII ст. військом Данії. Імовірно, що місто належало ободритам, проти яких Данія вела війну за свою незалежність, чи поморським слов'янам.[5] Частина сучасних дослідників виводять з тих країв Рюрика та його військо. За іменем цього міста було названо корабель військово-морського флоту Німецької імперії часів Першої Світової війни — «Vineta II». Також цим іменем було названо вітділ пропаганди Третього Рейху, що спеціалізувався на агітації серед слов'янських народів. Ця назва перегукується зі словом «венети» (також — «венди»). Це слово було одним з варіатів назви слов'ян античних часів, воно зберігається для позначення слов'ян і в сучасній німецькій мові. За античними переказами, слов'яни вирізнялися невибагливістю та високою витривалістю у складних умовах — характеристики, подібні до тих, які має сорт картоплі «Вінета».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перелік німецьких сортів картоплі за 2013 рік (PDF) (нім.). Архів оригіналу (PDF) за 23 вересня 2015. Процитовано 18 жовтня 2017.
  2. Сайт компанії Europlant (нім.). Архів оригіналу за 18 жовтня 2017. Процитовано 18 жовтня 2017.
  3. Характеристика сорту (ua) .[недоступне посилання з червня 2019]
  4. «Вінета» на «Аграрному секторі Уктаїни» (ua) . Архів оригіналу за 18 жовтня 2017. Процитовано 18 жовтня 2017.
  5. Історія міста Вінета німецькою (нім.). Архів оригіналу за 19 жовтня 2017. Процитовано 18 жовтня 2017.