Гарчен Рінпоче

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарчен Рінпоче
Народився 17 квітня 1936(1936-04-17)[1][2] (88 років)
Нангчен, Цинхай[d], Республіка Китай (1912—1949)
Діяльність Лама
Конфесія буддизм

Гарчен Рінпоче (Кьябдже Ґарчен Рінпоче, англ. Garchen Rinpoche, народ. у 1936) — один з найважливіших наставників традиції Дрікунґ Каґ'ю тибетського буддизму.

Біографія[ред. | ред. код]

Його лінію інкарнацій можна простежити починаючи з Гардампи Чоденгпи, учня Джіктен Сумгона. Нинішній Гарчен Рінпоче народився в 1936 році в Нангчен, Кам (західний Тибет). Цар Нангчена взяв персональну відповідальність за пошуки інкарнації Сьомого Гар Тінлей Йонгк'яба. Рінпоче був розпізнаний та інтронізований Дрікунг К'ябгон Шивей Лодро.[3] Під керівництвом Чіме Дордже Гарчен Рінпоче отримав багато навчань. У віці тринадцяти років він отримав вчення лінії дрікунг-каг'ю від Лхо Тубтена Ньїнгпо Рінпоче з монастиря Лхо Лункар. Він також отримав усну передачу, пояснення і посвяту Махамудри і Шести йог Наропи. Закінчивши практику ньондро, пішов у трирічний ретріт. По закінченні затвора під час культурної революції сидів 20 років у в'язниці, де зустрів Кхенпо Мюнсела, великого учня знаменитого нь'їнгмапінського лами Кхенпо Нгагчунга. Від Кхенпо Мюнсела він отримав вчення Дзогчен і практикував їх у таємниці. Кхенпо Мюнсел був вражений великими досягненнями Рінпоче і сказав про нього: «він еманація бодгісаттви».


В останні роки Гарчен Рінпоче взяв на себе відповідальність за відновлення всіх монастирів Дрікунґ Каґ'ю в східному Тибеті, в той же час даючи глибокі вчення лінії. Крім того, Гарчен Рінпоче дав посвяту і передачу (лунг) Ямантаки Його Святості Дрікунг К'ябгону Чецангу Рінпоче, який написав для нього молитву довгого життя. У цій молитві Дрікунг Рінпоче визнає Гарчена Рінпоче як великого йога нашого часу в лінії Дрікунг-Каг'ю.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. MAK
  2. французька Вікіпедія — 2001.
  3. staff. Garchen Rinpoche Brief Bio. KYABJE GARCHEN RINPOCHE BIOGRAPHY OFFICIAL SITE. Архів оригіналу за 12 жовтня 2018. Процитовано 7 травня 2021.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]