Герб Романових

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Романових
Деталі
Носій Романови
Затверджений 1856
Інші елементи Бернгард Карл фон Кене

Герб Романових — фамільний герб дому Романових. Складено Б. В. Кене в царювання імператора Олександра II і офіційно затверджений 8 грудня 1856.

Історія створення герба[ред. | ред. код]

Вступаючи у 1613 на московитський престол, засновник династії Романових цар Михайло Федорович успадкував не лише титул і регалії колишніх московитських государів, але і державну геральдичну емблему — двоголового орла.

Цим гербом користувалися він і його наступники. При цьому відомі різні варіанти державного орла. Так, у перші роки царювання використовувався орел, що вінчається двома відкритими коронами, має між головами православний хрест. Але майже одночасно з ним використовувався і орел з трьома коронами (третя, більшого розміру, закрита, «висіла» над орлом). Саме такий орел з трьома коронами відомий і по державних печаток.

У царювання Олексія Михайловича в лапах орла з'являються скіпетр і держава, хоча зустрічаються і зображення, де ці регалії відсутні або замість держави у лівій лапі орел тримає меч. Малі корони на головах орла частіше зображуються закритими (хоча і не завжди).

Барон Кене запропонував свою інтерпретацію цього малюнка, склавши на його підставі геральдичну композицію, яка удостоїлася 8 грудня 1856 найвищого затвердження як родовий герб Романових.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Композиція, запропонована Кене, бачимо, що основною емблемою Романових тут визнається гриф, грифон, досить популярний геральдичний символ. Аналізуючи причини появи грифона в романівськый геральдиці, було виявлено, що цей фантастичний звір був зображений ще на підписному ковші боярина Федора Микитовича Романова, виготовленому між 1586 і 1599-1600 (коли батько майбутнього царя був насильно пострижений у ченці і засланий); під носком цього ковша гравірувано грифа, а під ручкою — лева.

Намагаючись з'ясувати причини появи в родині Романових цієї емблеми, відомий геральдист барон М. А. Таубе припустив, що її обрав і використовував ще дід царя Михайла — боярин Микита Романович Захар'їн-Юр'єв, воєвода Івана Грозного, який прославився в Лівонській війні.

Грифон з мечем карбувався в 15721573 для польського гарнізону на монетах міста Пернова (суч. Пярну). Це місто було в 1575 взято боярином Микитою Захарьиным-Юр'євим, і там він після цього деякий час сидів воєводою.

У 1826 Микола I офіційно затвердив герб роду Романових — червоний гриф у срібному полі золотий меч, тарч (круглий щит), чорний орел на чорній облямівці — чотири золоті та чотири срібні лев'ячої голови.[1]

Герби династії Романових.[ред. | ред. код]

Романов Микита Іванович — боярин, син Івана Микитовича Каші, двоюрідний брат Царя Михайла Феодоровича.

Герб Гольштейн-Готторп-Романових[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б sovet.geraldika.ru

Джерела[ред. | ред. код]