Глорія Коссак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Глорія Коссак
Народилася 1941
Краків, Третій Рейх
Померла 1991
Поховання Раковицький цвинтар
Країна  Республіка Польща
Діяльність художниця, поетка, письменниця
Рід Коссаки гербу Кос
Батько Jerzy Kossakd
Брати, сестри Симона Коссак

Глорія Коссак (16 грудня 1941, Краків — 5 жовтня 1991) — польська художниця, поетеса.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вона була донькою художника Єжи Коссака та сестрою Симони Коссак. Також  онука відомого польського художника Войцеха Коссака, який сам був сином Юліуша Коссака, родоначальника всієї родини художників і письменників Коссаків, який був попередником польської школи батального живопису.

Глорія Коссак народилася в Кракові під час окупації Польщі нацистами. У повоєнні роки разом із матір'ю та сестрою Симоною Коссак жила в їхньому родинному маєтку — легендарній Коссаківці, збудованій у 1897 році, у столичному Кракові. Їх постійно переслідувала комуністична влада (батько Єжи Коссак помер ще до кінця сталінізму, у 1955 році). Їхній сад був конфіскований і забудований, а електроенергія відключена[1].

Закінчила Державну середню школу образотворчих мистецтв у Кракові. Малювала пейзажі олійною технікою і   доповнювала свою малярську роботу віршами. Її перший вернісаж (у поєднанні з декламацією її віршів) відбувся 1984 року[2] в палаці Pod Baranami у Кракові. Окрім віршів, Коссак писав також спогади, опубліковані щоквартальником «Краків» у 1984 році. Її донька — Джоанна Коссак, також художниця.

Вона була ініціатором музею в Коссаківці, який представляв сувеніри родини Коссаків. Його відкриття відбулося 27 грудня 1971 р. У кав'ярні музею організовувалися вечори поетів-дебютантів, вернісажі молодих художників, музичні концерти, акторські презентації, а також дискусії та лекції на різні теми. Наприклад  концерт Галини Черної-Стефанської на слова Єжи Брошкевича, сольні концерти Краківського тріо, скрипальки Каї Данчовської, виступи Лідії Замков, Лешека Гердегена, Галини Миколайської. У музеї проводилися уроки літератури та історії для шкіл. Через кілька років кав'ярню закрили через погану рентабельність.

У 1988 році був написаний кіноетюд «Глорія» режисера Богуслава Домброва-Костки, присвячений Глорії Коссак[3].

Вона була членом Автомобільного клубу в Кракові та мала гоночну ліцензію першого класу. У 1985 році виборола перше місце на чемпіонаті Польщі в класі А-12[4], а в гірських гонках здобула звання віце-чемпіона Краківського району.

Похована на Раковицькому цвинтарі в Кракові.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Kultura - informacje i wydarzenia kulturalne. Onet Kultura (пол.). Архів оригіналу за 3 липня 2012. Процитовано 16 травня 2022.
  2. W kręgu Rodu Kossaków - Gloria Kossak. www.bg.agh.edu.pl. Архів оригіналу за 22 липня 2017. Процитовано 16 травня 2022.
  3. FilmPolski.pl. FilmPolski (пол.). Архів оригіналу за 9 квітня 2006. Процитовано 16 травня 2022.
  4. Rajdowe Samochodowe Mistrzostwa Polski 1985. www.scr.civ.pl. Архів оригіналу за 5 січня 2020. Процитовано 16 травня 2022.