Девід Бірн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Девід Бірн
англ. David Byrne
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Девід Бірн
Дата народження 14 травня 1952 (70 років)
Місце народження Дамбартон, Шотландія
Роки активності 1974 - по сьогодні
Громадянство США, Велика Британія
Національність шотландець
Професія музикант, гітарист, вокаліст, музичний продюсер, художник, актор
Освіта Rhode Island School of Designd і Lansdowne High Schoold
Інструменти вокал, гітара, клавішні
Мова англійська
Жанр рок, new wave, фанк, пост-панк, регі, фолк-рок, артрок, експериментальний рок
Колективи Talking Heads
Співпраця Тіна Веймут, Кріс Франц, Джеррі Гаррісон, Браян Іно, St. Vincent
Лейбл Sire Records, Warner Music Group
Нагороди Оскар, Греммі, Золотий глобус
Дружина Адел Луц
Автограф
davidbyrne.com
Q: Цитати у Вікіцитатах
CMNS: Файли у Вікісховищі

Девід Бірн (англ. David Byrne; народ. 14 травня 1952, Дамбартон, Шотландія) ― шотландський і американський музикант, автор пісень, фотограф, художник, лауреат премій «Греммі», «Оскар», «Золотий глобус», засновник new wave-гурту Talking Heads, де він був автором пісень, вокалістом та гітаристом. Наразі проживає в Нью-Йорку.

Життєпис[ред. | ред. код]

Девід Бірн народився 14 травня 1952 року в місті Дамбартон, Шотландія. Через два роки його батьки переїхали до міста Гамільтон, Канада, а коли йому було 8 (або 9) років, їхня родина переїхала до міста Арбутус, штат Меріленд, США. Бірн рік відвідував школу дизайну в Род Айленді, потім покинув її, сформувавши в 1974 році гурт Talking Heads із ще з двома студентами цієї школи - з басисткою Тіною Веймут і барабанщиком Крісом Францем, а пізніше до них доєднався гітарист і клавішник Джеррі Гаррісон.

Крім основної групи Бірн брав участь і в інших проектах: він співпрацює з Браяном Іно, з яким вони випустили альбом My Life in the Bush of Ghosts 1981 року, який привернув увагу критиків. У цьому альбомі було вперше використано семплювання. Серед інших проектів Бірна в 80-тих роках це робота в створенні до бродвейської постановки The Catherine Wheel, продюсування гурту The B-52's, і також написання музики до кіно та балету. У 1988 році Бірн разом з Рюїчі Сакамото та Конг Су отримав Оскар за саундтрек до фільму «Останній імператор» режисера Бернардо Бертолуччі.

У 90-тих роках Бірн засновує власний лейбл Luaka Bop, за допомогою якого просував бразильську музику. Крім того Бірн читає лекції та почав професійно займатися фотографією. Нині його виставки відбуваються у галереях сучасного мистецтва по всьому світу. У 2003 році Бірн випустив книгу «Envisioning Emotional Epistemological Information» з DVD-додатком, який містить роботи артиста у форматі PowerPoint[1]. З того часу він виступає на лекціях на тему цієї програми. В 2005 році Девід Бірн пристосував для виконання музичних творів занедбану фабрику з виробництва фарб «Fragfabriken» у Стокгольмі. Для того, щоб задіяти у виробництві звуку всі конструкції будівлі Бірн переробив старий орган, який працював за допомогою деревяного хутра. Частина клавіш і педалей переобладнаного органу були з'єднані із десятками прозорих пластикових труб, через які повітря нагнітається для створення вітру і свисту. Спеціальні троси повязували інші клавіші з молотками, що б'ють по порожніх металевих колонах будівлі фабрики. До поперечних балок були прикріплені спеціальні пристрої, що змушують ці металеві бруси вібрувати та видавати гудіння різної висоти. У 2009 році Бірн випустив книгу «Записки велосипедиста» зі спостереженням життя різних міст, де Девід розповідає не лише про побачене, але і ділиться думками про те, як зробити світ кращим.

Сольні альбоми[ред. | ред. код]

  • My Life in The Bush of Ghosts (1981)
  • Rei Momo (1989)
  • Uh-Oh (1992)
  • David Byrne (1994)
  • Feelings (1997)
  • Look into the Eyeball (2001)
  • Grown Backwards (2004)
  • Everything That Happened Will Happen Today (2008) (з Браяном Іно)
  • Love This Giant (2012) (з St. Vincent)
  • American Utopia (2018)

Факти[ред. | ред. код]

  • У Девіда Бірна та його дружини Адел Луц є дочка Малу Абені Валентайн Бірн. Бірн з Луц розлучилися у 2004 році.
  • Бірн з'являється в 309-му епізоді мультсеріалу Сімпсони, «Dud, Where's Ranch», 14 сезон. У цьому епізоді Девід Бірн і Гомер Сімпсон, створюють музичну композицію «Everybody Hates Ned Flanders».
  • В операційній системі Windows XP, в папці Загальні документи, знаходиться композиція Девіда Бірна «Like Humans Do», з альбому «Look Into The Eyeball» 2001 року у форматі Windows Media Audio.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. https://davidbyrne.com/explore/e.e.e.i.-powerpoint