Декваліній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Декваліній
Систематизована назва за IUPAC
1,1'-decane-1,10-diylbis(4-amino-2-methylquinolinium)

decyl]-2-methyl-4-quinolin-1-iumamine dichloride

Класифікація
ATC-код D08AH01
PubChem 10649
CAS 522-51-0
DrugBank
Хімічна структура
Формула C30H40Cl2N4 
Мол. маса 527,57 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність НД
Метаболізм Печінка
Період напіввиведення НД
Екскреція фекалії
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата ФЛУОМІЗИН,
«Медінова Лтд.»,Швейцарія
UA/

1852/01/01

Декваліній — синтетичний протигрибковий, антипротозойний та антибактеріальний препарат для місцевого застосування.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Декваліній — синтетичний антибіотик, протигибковий та антипротозойний препарат, що є четвертинною сполукою амонію, широкого спектра дії. Препарат має бактерицидну дію, що пов'язана з посиленням проникності та зниженням ферментативної активності у клітинах патогенних мікроорганізмів. До деквалінію чутливі більшість грампозитивних та грамнегативних бактерій — стафілококи, стрептококи, лістерії, спірохети, пептострептококи; а також грибки роду Candida та трихомонади. При місцевому застосуванні системна абсорбція препарату мінімальна, але сліди деквалінію виявлено при дослідженні у печінці, нирках та легенях. Препарат метаболізується в печінці та виводиться у вигляді неактивних метаболітів з калом.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Декваліній застосовується при бактеріальному та кандидозному вагініті, трихомонадному вагініті, кандидозному стоматиті, гінгівіті, фарингіті, тонзилітах, ґлоситах, з профілактичною метою — після тонзилектомії та екстракції зубів.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні деквалінію рідко спостерігаються наступні побічні ефекти: висипання на шкірі або слизових, свербіж, почервоніння або подразнення слизових, утворення виразок на слизових оболонках.

Протипокази[ред. | ред. код]

Декваліній протипоказаний при підвищеній чутливості до четвертинних сполук амонію, при виразках шийки матки. У вигляді вагінальних таблеток не рекомендується дівчатам до настання статевої зрілості. З обережністю застосовується при вагітності та годуванні грудьми.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Декваліній випускається у вигляді вагінальних таблеток по 0,01 г. Декваліній входить до складу комбінованого препарату Декатилен.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 квітня 2018. Процитовано 22 квітня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]