Джефф Сазерленд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джефф Сазерленд
англ. Jeff Sutherland
Народився 20 червня 1941(1941-06-20) (82 роки)
Норт-Еттлборо, Брістоль, Массачусетс, США
Країна  США
Діяльність інформатик, програміст
Галузь комп'ютерна програма[1] і Стадії розробки програмного забезпечення[1]
Alma mater Стенфордський університет, Військова академія США і Університет Колорадо
Знання мов англійська[1]

Джефф Сазерленд (англ. Jeffrey Victor‏ Sutherland, 20 червня 1941) — є одним з авторів методології Скрам — системи для успішного управління продуктами.[2] Крім того, у 2001 він разом зі своїм колегою Кеном Швабером зробив внесок до структури Agile Manifesto. Також ними створений Scrum Guide, який містить офіційне визначення методу та інструкції до його застосування і регулярно оновлюється авторами.[2]

Ранні роки кар'єри[ред. | ред. код]

Закінчив Військову академію США, здобувши фах льотчика-винищувача.[3] У 1967 році у складі ВПС США він вирушив на базу королівських військово-повітряних сил Удорн у північному Таїланді для виконання розвідувальних польотів на RF-4C Phantom.[4] Загалом він здійснив понад 100 успішних бойових вилетів за роки війни у В'єтнамі.

Повернувшись з війни у В'єтнамі, Сазерленд отримав ступінь магістра статистики в Стенфордському університеті. Згодом він став професором математики в Академії військово-повітряних сил США.[4] Сазерленд здобув ступінь доктора біометрії в медичній школі Університету Колорадо, займався дослідженням людського раку та способів його лікування. Як потім він згадував у своїй книзі Scrum: навчись робити більше за менший час, досвід, отриманий під час досліджень, допоміг йому у розробці методології Scrum.[4]

Кар'єра проєктного менеджера[ред. | ред. код]

Спільно з Йосі Амрамом Сазерленд розробив NewsPage на Individual.com, одному з перших майданчиків для публікування новин в Інтернеті. На сайті використовувалася система лексичного аналізу [5], що дозволяло ефективніше взаємодіяти з текстом та робити редагування.

Для того, аби створити таку розумну та багатопланову систему, Сазерленду необхідно було добре розвинути гнучкість мислення та цілісний підхід до розв'язання задач. Згодом ці аналітичні якості допомогли йому у побудові успішної кар'єри проєктного менеджера. Об'єднуючи свій досвід, отриманий у різних галузях, він оптимізував стратегію роботи з проєктами до простого, але дуже зручного плану. Як відомо, головним результатом напрацювань став Scrum як структура для забезпечення гнучкості бізнесу в масштабі всієї організації.[4] Цитуючи Джеффрі Пфеффера, професора Стенфордської школи бізнесу: "Джефф Сазерленд скористався очевидними, але рідко застосовуваними принципами руху якості...водночас знижуючи розчарування працівників від типового корпоративного безглуздя."

Сама методологія Scrum була розроблена Сазерлендом та його колегами Джоном Скумніоталсом і Джеффом Маккенною під час роботи в Easel Corporation. Великий вплив на розвиток методу мала гнучка розробка програмного забезпечення, внесок до якої зробили всі троє.

Принцип базується на статті Хіротаки Такеучі та Ікудзіро Нонаки 1986 року в Harvard Business Review і включає практики, згадані у дослідженні, що було опубліковано в журналі Dr. Dobb's Journal. Ідеться про 30-денні цикли спринтів, які передбачають етапи планування, створення та моніторингу. Назва Scrum була обрана через порівняння методу зі змаганням з регбі, оскільки система включає «міжфункціональну команду», яка «тулиться разом, щоб створити список пріорітетів». Scrum використовували кілька великих корпорацій, такі як Toyota, Fuji-Xerox, Honda, Nissan та інші.[4] Сазерленд стверджував, що працівники, розподілені на команди та навчені використовувати систему, можуть значно підвищити продуктивність компанії порівняно з середнім показником по галузі.

Метод Scrum[ред. | ред. код]

Дотримуючись методу Scrum, формується міжфункціональна команда, яка створює список пріорітетів для роботи. Команда складається з трьох конкретних ролей: власника продукту, розробників і Scrum-майстра.[2]

Потім команда проходить через три етапи: планування перед спринтом (адже у цьому методі дуже важливо не втрачати структурованості), власне спринт і зустріч після спринту, аби обговорити досягнення.[4] Група має зустрічатися щодня та вести беклог продукту для ефективнішого аналізу прогресу. Доповнюючи книгу Парріша Шейна «Секрети щасливих сімей», Сазерленд пропонує сім'ям скористатися видозміненою версією методу для налагодження стосунків, спираючись на успішний досвід великих корпорацій. [6]

Існують певні принципи діяльності, які відрізняють Scrum-команди від звичайних команд. За словами Сазерленда, це — здатність до самоуправління та самоорганізації, безперервність членства в команді та фокус на одному проєкті. [4] Сазерленд також казав, що Scrum має працювати з програмною архітектурою.[7] Це спосіб структурування, який застосовується до програмної або обчислювальної системи, однак за своїм принципом може бути корисним і в організації команд.

Сазерленд є засновником і головним консультантом Scrum, Inc, що знаходиться у Бостоні, штат Массачусетс. Наразі посаду генерального директора організації займає його син, Джей Джей Сазерленд. Також протягом короткого періоду Сазерленд-старший мав досвід генерального радника в OpenView Venture Partners 2007. [8]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

  • Sutherland, Jeff; Schwaber, Ken (1 травня 2012). Software in 30 Days: How Agile Managers Beat the Odds, Delight Their Customers, and Leave Competitors in the Dust (вид. 1st). Wiley. с. 216. ISBN 978-1118206669.
  • Sutherland, Jeff; Sutherland, J.J. (30 вересня 2014). Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time (вид. 1st). Currency. с. 256. ISBN 9780385346450.
  • Sutherland, Jeff; Coplien, James (August 2019). A Scrum Book: The Spirit of the Game (вид. 1st). Pragmatic Programmers. с. 572. ISBN 978-1118206669.

Вибрані статті[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в Czech National Authority Database
  2. а б в Sutherland, Jeff; Schwaber, Ken. The Scrum Guide. Scrum Guides. Процитовано 12 вересня 2020.
  3. West Point Association of Graduates. www.westpointaog.org. Процитовано 26 серпня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. а б в г д е ж Sutherland, Jeff; Sutherland, J. J. (2014). Scrum: The Art of Doing Twice the Work in Half the Time. Crown Publishing Group. ISBN 9780385346467.
  5. Schwaber, Ken (2009). Agile Project Management with Scrum. O'Reilly Media, Inc. ISBN 9780735637900.
  6. Parrish, Shane (9 грудня 2013). The secrets of happy families. The Week. Процитовано 18 грудня 2013.
  7. Coplien, James O. (2011). Lean Architecture: for Agile Software Development. John Wiley & Sons. ISBN 9780470970133.
  8. Scrum Creator Sutherland Joins OpenView | OpenView Venture Partners. OpenView (амер.). 9 серпня 2007. Процитовано 11 березня 2018.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]