Джоанна Аккська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джоанна Аккська
Joan of Acre
Народилася 1272
Акко, Єрусалимське королівство
Померла 23 квітня 1307
Clared, West Suffolkd, Саффолк, Англія
·післяпологові ускладнення
Поховання Clare Prioryd
Діяльність аристократка
Титул граф[d] і принцеса
Рід Плантагенети
Батько Едуард I Довгоногий
Мати Елеонора I (графиня Понтьє)
Брати, сестри Едуард II[1], Елеонора Англійська[1], Margaret of Englandd[1], Єлизавета Рудланська[1], Марія Вудстоцька, Томас Бразертонd, Alphonso, Earl of Chesterd, Henry of Englandd і Edmund of Woodstock, 1st Earl of Kentd
У шлюбі з Ralph de Monthermerd[1] і Gilbert de Clare, 7th Earl of Gloucesterd[1]
Діти Гільберт де Клер, Елінор де Клер, Маргарет де Клер, Елізабет де Клер, Мері де Монтермар, Джейн де Монтермар, Томас де Монтермар, Едуард де Монтермар

Джоанна Аккська, відома також як Джоан Аккська, Джейн Аккська (англ. Joan of Acre; 1272 — 23 квітня 1307) — дочка короля Англії Едуарда I і його дружини Елеонори Кастильської, графиня Глостера і Хартфорда.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Джоанна народилася в 1272 році в місті Акко, куди її батьки прибули за рік до цього, щоб врятувати християнські володіння від мусульманської загрози в рамках чергового хрестового походу[2]. Вона була восьмою дитиною, але на момент народження у Джоани були тільки один брат і одна сестра, які знаходилися в Англії (інші померли зовсім маленькими). Дід принцеси, Генріх III, тоді був ще живий і Едуард був тільки спадкоємцем престолу.

Через кілька місяців після народження дочки Едуард і Елеонора відплили з Акки в сторону батьківщини. На Сицилії вони дізналися про смерть Генріха III; з цього моменту Джоанна Аккська стала дочкою короля. Подальший шлях лежав по суші через Італію та Францію. Маленьку дочку Едуард I залишив на виховання у її бабусі по матері Жанни, графині Понтьє[3]. В 1279 році графиня померла, і після цього Джоанна вперше прибула до Англії.

Незважаючи на її юний вік (сім років), Едуард I вже планував династичний шлюб. Він розраховував відновити традиційний антикапетингський союз між Англією і Німеччиною, видавши Джоанну за одного з синів короля Рудольфа І, Гартмана. Але 20 грудня 1281 року Гартман загинув у віці 18 років, коли його корабель врізався в скелю на Рейні[4]. Інші іноземні принци як кандидати на руку Джоанни не розглядалися.

Перший шлюб[ред. | ред. код]

30 квітня 1290 року, Едуард видав свою дочку за графа Глостера і Хартфорда Гільберта де Клера. Різниця у віці між нареченими становила 30 років, але Гільберт був, імовірно, наймогутнішим з англійських баронів і традиційно лояльним по відношенню до королівського дому. Він підтримував Едуарда в громадянській війні, був регентом королівства в період між смертю Генріха III і поверненням Едуарда зі Святої землі, а його першою дружиною була тітка короля (розлучився в 1285 році). Шлюб був укладений в Вестмінстерському абатстві; придане нареченої склало дві тисячі срібних марок.

Подружжя жило в основному далеко від королівського двору. Вони прожили разом лише п'ять років: в 1295 році граф Гілберт помер, заливши Джоанну 23-річною вдовою

Другий шлюб[ред. | ред. код]

Незабаром після смерті чоловіка Джоанна Аккська закохалася в одного з зброєносців де Клер — Ральфа де Монтермара. Вона домоглася від батька посвятити Монтермара в лицарі, а вже на початку 1297 року таємно одружилася зі своїм коханим[5]. Це був небачено для англійської знаті: дочка короля і вдова одного з перших баронів стала дружиною всього лише зубожілого лицаря. Особливо скандальною повинні були зробити ситуацію плани Едуарда видати дочку за графа Савойського Амадея V. Уже була призначена дата — 16 березня 1297 року. Джоанна, таким чином, опинилася у вкрай складному і навіть небезпечному становищі.

Спочатку вона спробувала переконати батька відмовитися від савойського шлюбу, не розповідаючи йому всю правду, але той вирішив, що на дочку потрібно просто сильніше натиснути, і для цього тимчасово конфіскував її володіння. Тоді Джоанні довелося повідомити королю про те що вона вже є дружиною Монтермара. Едуард розлютився і наказав ув'язнити чоловіка Джоани в Бристольському замку. Згодом він поступово змінив своє ставлення до цього шлюбу. Ймовірно, на це вплинули вагітність Джоани (дитина народилася в жовтні 1297 року) і заступництво єпископа Дарема. Уже в серпні Монтермар отримав свободу, а Джоанна знову отримала свої володіння.

Смерть[ред. | ред. код]

Джоанна померла 23 квітня 1307 року в маєтку Клер в Саффолці. Причина смерті невідома. Можлива версія — графиня Глостер померла при пологах: у другому шлюбі її діти народжувалися з проміжком в 2-3 роки, а останній відомий за джерелами дитина народилася в 1304 році. Джоану поховали в Клер, в родовій усипальниці її першого чоловіка. Деякі джерела повідомляють, що в 1357 році могила була розкрита в присутності дочки Джоани Аккської, Елізабет де Клер, і тіло було знайдено нетлінним [6].

Діти[ред. | ред. код]

Від кожного з двох шлюбів у Джоани Акрской було по четверо дітей.

Діти від Гілберта де Клера:

  • Елінор де Клер (1292—1337), дружина Х'ю ле Діспенсера Молодшого і Вільяма де ла Зуша

Діти від Ральфа де Монтермара:

  • Джейн де Монтермар, черниця
  • Едуард де Монтермар (помер в 1340)

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Kindred Britain
  2. Green, Mary Anna Everett. Lives of the Princesses of England. London: Henry Colburn, 1850. Р. 318.
  3. Parsons, John Carmi. Eleanor of Castile. New York: St. Martin's Press, 1995. Р. 39.
  4. Green, Mary Anna Everett. Lives of the Princesses of England. London: Henry Colburn, 1850. Р. 323.
  5. Ibid. Р. 343
  6. Higginbotham, Susan. «Joan of Acre and Ralph de Monthermer: A Medieval Love Story.» Susan Higginbotham. 2 Mar. 2009. Р. 4.
  7. Hamilton, 2010, с. viii; Carpenter, 2004, с. 532—536; Prestwich, 1988, с. 574; O'Callaghan, 1975, с. 681; Durand, Clémencet та Dantine, 1818, с. 435; Howell, 2004; Parsons, 2004

Джерела[ред. | ред. код]