Джордж і таємний ключ до Всесвіту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Джордж і таємниці Всесвіту)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Джордж і таємний ключ до Всесвіту»
Обкладинка українського видання
Автор Стівен Гокінґ, Люсі Гокінґ
Назва мовою оригіналу George's Secret Key to the Universe
Дизайн обкладинки Творча майстерня «Аґрафка»
Мова англійська
Серія Пригоди Джорджа
Тема Космос, наука
Жанр науково-популярна повість
Видавництво Видавництво Старого Лева
Видано 2007
Видано українською 2016
Перекладач(і) Ганна Лелів
ISBN 978-617-679-222-2
Наступний твір Джордж і скарби космосу

«Джо́рдж і тає́мний клю́ч до Все́віту» (англ. George's Secret Key to the Universe) — дитячий науково-фантастичний роман, написаний відомим фізиком-теоретиком Стівеном Гокінґом та його донькою Люсі Гокінґ[1] за участі студента Гокінґа, Крістофера Ґальфара, чия дисертація присвячена чорним дірам.

Перекладена 38 мовами та видана більш ніж у 43 країнах.

Про книжку[ред. | ред. код]

Ідея серії пізнавальних фантастичних книжок для дітей виникла у доньки Гокінґа, коли вона помітила, як часто діти розпитують її батька про Космос і чорні діри та переймаються тим, що з ними трапиться, якщо вони потраплять в чорну діру.

У 2009 році вийшло продовження історії під назвою «Джордж і скарби космосу», наступними в серії світ побачили «Джордж і Великий Вибух» 2011 року, «Джордж і незламний код» 2014, «Джордж і блакитний супутник» 2016 року і вже після смерті Стівена Гокінґа — «Джордж і корабель часу» 2018.

В українському перекладі Ганни Лелів книга вийшла у «Видавництві Старого Лева»[2].

Сюжет[ред. | ред. код]

Джордж живе в родині поборників екологічного способу життя, які вважають науку й техніку чи не найбільшою загрозою природі. Одного дня хлопчик, погнавшись за своїм домашнім непосидючим кабанцем Фредді, потрапляє в Сусідській Сад. Там він знайомиться з дівчинкою Енні, та її батьком науковцем Еріком Беллісом. Вчений показав хлопчикові суперкомп'ютер під назвою «Космос». Він міг відправляти людей за межі Землі за допомогою «дверцят у космос». У школі про це дізнався і Віздок — ворог Еріка. Одного разу, Енні вирішила довести Джорджеві розповіді про Космоса, й вони вирушили у подорож Всесвітом. Почувши про подорож, Ерік дуже розізлився. Після «мандрівки» у домі Еріка хлопчик знайшов лист від Віздока. У ньому йшлося про екзопланету яку виявив «професор». Але за координатами Ерік не знайшов там планету. Тим часом Джордж простежив координати — вони були відносно біля чорної діри. Він героїчно відправляється рятувати батька Енні, але комп'ютер викрадають.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джордж і таємний ключ до Всесвіту. 451° (ru-RU) . Архів оригіналу за 29 грудня 2018. Процитовано 19 січня 2020.
  2. Джордж і таємний ключ до Всесвіту. Видавництво Старого Лева. Архів оригіналу за 2 лютого 2018. Процитовано 1 лютого 2018.

Посилання[ред. | ред. код]