Долорес Клейборн (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Долорес Клейборн
Dolores Claiborne
Вид телефільм
Жанр детектив
драма
Режисер Тейлор Гекфорд
Продюсер Тейлор Гекфорд
Чарльз Малвегілл
Сценарист Тоні Гілрой
На основі Стівен Кінг «Долорес Клейборн»
У головних
ролях
Кеті Бейтс
Дженніфер Джейсон Лі
Оператор Габріель Берістайн
Композитор Денні Ельфман
Художник Bruno Rubeod
Кінокомпанія Castle Rock Entertainment
Columbia Pictures
Дистриб'ютор Columbia Pictures і Netflix
Тривалість 132 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1995
Кошторис $13.000.000
Касові збори $46.400.000
IMDb ID 0109642

«Долорес Клейборн» (англ. Dolores Claiborne) — американський детектив 1995 року режисера Тейлора Гекфорда. Екранізація однойменного твору Стівена Кінга «Долорес Клейборн».

Сюжет[ред. | ред. код]

В містечку, на невеликому острові, відбувається вбивство літньої заможної пані Віри Донован, обвинувачення падають на її служницю, жінку з суворою вдачею, на ім'я Долорес Клейборн. Всі докази вказують на її причетність, так як жінка впала зі сходів, незважаючи на те, що давно не ходила, проте, слідство ще попереду. До рідного міста, щоб підтримати матір, повертається дочка Долорес, журналістка з Нью-Йорка, на ім'я Селена. Долорес безуспішно намагається довести свою невинність, проте, всі до останнього в місті впевнені, що вона вбила свого роботодавця, так само, як колись убила чоловіка. Детектив, який не зміг довести двадцять років тому винність Долорес, має намір взяти реванш.

Дочка Долорес, Селена, теж вважає, що її мати вбила батька, саме тому вона довгі роки з нею не розмовляла. Далі показують спогади Долорес, в яких її чоловік Джо постає злим алкоголіком, який бив її і домагався маленької Селени. Долорес збирала гроші на освіту дочки, але коли дізналася про домаганнях чоловіка, намагалася зняти гроші з банку і втекти з дочкою. Однак її чоловік вже давно забрав гроші і пропив їх.

Повернувшись в сьогодення, Долорес розповідає, що Віра просила її допомогти покінчити життя самогубством, зрозуміло, детективи їй не вірять. Все ускладнюється тим, що, згідно із заповітом Віри Донован, Долорес єдиний спадкоємець. Детектив МакКей практично переконує Селену в винності матері. Нарешті Долорес вирішує розповісти доньці правду. Саме Віра Донован багато років тому підказала їй як вбити чоловіка. Долорес каже, що була доведена до відчаю дізнавшись про домаганнях Джо до своєї дочки, які Селена, зрозуміло, заперечує.

Долорес знову вдаряється в спогади двадцятирічної давності, в яких Віра, як зазвичай, знущається над нею, Долорес починає плакати і розповідає про своє становище. Тон Віри змінюється і вона натякає Долорес на те, що допомогла померти своєму чоловікові колись інсценувавши нещасний випадок. Спільне між жінками зближує їх, допомагає Долорес взяти контроль над власним життям.

Для цього Долорес вибирає час затемнення, коли Селена, будучи дитиною, підробляє в місцевому готелі, так як в цей час на острові багато туристів. Долорес купує віскі своєму чоловікові Джо і чекає його повернення з риболовлі. Коли він повернувшись додому напивається, вона заводить з ним розмову, в якому викриває його злочини, крадіжку грошей і домагання дочки. Джо в люті намагається вбити Долорес, потрапляє в її пастку і падає в старий колодязь, де вона і залишає його помирати.

Повернувшись в наш час, Селена чує розповідь матері записаний на плівку. Уже залишаючи острів Селена раптом згадує про те, як її батько домагався її. Вона повертається до своєї матері, де з тієї вибивають зізнання у справі Віри Донован. Не маючи достатніх доказів, щоб звинуватити Долорес, детектив МакКей змушений її відпустити, так як термін давності по вбивства чоловіка закінчився.

У ролях[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]