Дороніна Тетяна Олексіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дороніна Тетяна Олексіївна
Народилася19 червня 1964(1964-06-19) (60 років)
Вінниця, Українська РСР
Місце проживанняКривий Ріг, Дніпропетровська область, Україна
КраїнаУкраїна Україна
Галузьпедагогіка, літературознавство
ЗакладКриворізький державний педагогічний університет
Вчене званняпрофесор
Науковий ступіньдоктор педагогічних наук

Тетяна Олексіївна Дороніна (нар. 19 червня 1964, Вінниця, Українська РСР) — українська вчена-педагогиня, літературознавиця, докторка педагогічних наук, професорка, авторитетна фахівчиня в галузі гендерної педагогіки, освіти та виховання.

Професійна біографія

[ред. | ред. код]

1981 — закінчила середню школу № 29 м. Вінниця. 1983–1987 — навчалася на філологічному факультеті Вінницького державного педагогічного інституту імені Миколи Островського (нині Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського).

Викладацька діяльність у вищій школі розпочалася 1989 року на посаді асистентки кафедри російської та зарубіжної літератури Криворізького державного педагогічного інституту, далі  — старша викладачка (1995–2008); доцентка, професорка (2011–2013) кафедри російської філології та зарубіжної літератури Криворізького державного педагогічного університету.

2009–2010 — пройшла стажування «Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні» (спільний проєкт Європейського Союзу та Програми розвитку ООН) із запровадженням гендерних знань і гендерної чутливості в системі педагогічної освіти та набула кваліфікацію «Тренер програми рівних можливостей та прав жінок в Україні».

2011 — брала участь у Програмі підготовки тренерів «Гендерна освіта. Гендерна політика. Протидія насильству в сім'ї» (Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України; Державний інститут сімейної та молодіжної політики).

2013–2023 — завідувачка й професорка кафедри педагогіки Криворізького державного педагогічного університету, з 2024 — професорка кафедри педагогіки[1]. З 2013 року — керівниця Центру гендерної освіти КДПУ.

2014–2016 — радниця Міністра освіти і науки (С. М. Квіта) з гендерних питань. Входила до складу експертних груп «З питань гендерної рівності та недискримінації», «Науки та дослідництва», «Вищої освіти»  Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України.

2016–2022 — входила до складу експертної групи «Впровадження гендерної освіти і просвіти» Громадської ради з гендерних питань Міжфракційного об'єднання депутатів Верховної Ради України «Рівні можливості».

З 2024 — гарант освітньо-наукової програми 011 — Освітні, педагогічні науки.

Основна сфера наукових інтересів: проблеми гендерної освіти та виховання, впровадження гендерного підходу в практику освіти та виховання учнівської й студентської молоді, критична педагогіка, історико-педагогічний контекст проблем сучасної освіти.

Наукова діяльність

[ред. | ред. код]

1992–1995 — навчання в аспірантурі Київського інституту іноземних мов (нині Київський національний лінгвістичний університет). 1995 року захистила дисертацію «Становлення та розвиток Києво-Могилянської академії як вищого навчального закладу Європейського рівня освіти» на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук у спеціалізованій вченій раді Інституту педагогіки АПН України за спеціальністю 13.00.01 — теорія та історія педагогіки. 2000 — надано вчене звання доцента кафедри російської філології та зарубіжної літератури.

2008–2011 — навчання в докторантурі Інституту вищої освіти НАПН України. 2012 року захистила дисертацію «Теорія і практика гендерної освіти і виховання учнівської молоді в навчальних закладах України (II половина XX — початок XXI століття)» на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук у спеціалізованій вченій раді Класичного приватного університету за спеціальністю 13.00.01 — теорія та історія педагогіки.

2015 — надано вчене звання професора кафедри педагогіки. З 2016 року — керівниця наукової школи «Історико-педагогічний контекст проблем сучасної освіти» (захищено 13 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук).

2018–2020 — членкиня Спеціалізованої вченої ради в Криворізькому державному педагогічному університеті К 09.053.01.

Публікації

[ред. | ред. код]

Тетяна Дороніна має понад 230 наукових і науково-методичних праць. Авторка й співавторка монографій, науково-методичних і навчально-методичних посібників, довідникових видань, наукових статей у фахових вітчизняних і зарубіжних виданнях; редакторка й рецензентка наукових й навчально-методичних видань[2][3][4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Кафедра педагогіки - Викладачі кафедри. КДПУ (uk-ua) . Процитовано 17 червня 2024.
  2. Т.Дороніна, T.Doronina, Т.Доронина. scholar.google.com.ua. Процитовано 17 червня 2024.
  3. ORCID. orcid.org. Процитовано 17 червня 2024.
  4. DSpace at KDPU: Перегляд архіву електронних матеріалів. elibrary.kdpu.edu.ua. Процитовано 17 червня 2024.

Джерела

[ред. | ред. код]

Біобібліографія

[ред. | ред. код]

Тетяна Дороніна: синтез літературознавства й ґендерної педагогіки в ювілейному відлунні (до ювілею докторки педагогічних наук, професорки Криворізького державного педагогічного університету) : біобібліографічний покажчик / Бібліотека Криворізького державного педагогічного університету ; упоряд. і бібліогр. ред. О. Дікунова ; за заг. ред. О. Кравченко. Кривий Ріг, 2024. 110 с. (Серія «Вчені-ювіляри Криворізького педагогічного». Вип. 9).