Дуб Келлога

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Дуб Келлога
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Букоцвіті (Fagales)
Родина: Букові (Fagaceae)
Рід: Дуб (Quercus)
Підрід: Quercus subg. Quercus
Секція: Quercus sect. Lobatae
Вид:
Дуб Келлога (Q. kelloggii)
Біноміальна назва
Quercus kelloggii

Дуб Келлога або каліфорнійський чорний дуб (Quercus kelloggii) — вид дуба, поширений на заході Північної Америки, у штатах Орегон та Каліфорнія, споріднений вид до чорного дуба (Quercus velutina). Вид названо на честь американського ботаніка Альберта Келлога.

Опис[ред. | ред. код]

Листяне дерево до 25 м заввишки. Кора від темно-коричневого до чорного кольору, гребені широкі, нерегулярні. Галузки від коричневого до червоно-коричневого кольору, (1,5-) 2–3,5 мм діаметром. Термінальні бруньки каштанові, яйцевиді, 4–10 мм. Листовий черешок 10–60 мм, від голого до густо опушеного. Листова пластина від яйцевидої або широко еліптичної до оберненояйцевидої, 60–200 × 40–140 мм, лопаті гострі. Жолуді раз на два роки; чашка форми блюдця або глибоко чашоподібна, 13-27 мм заввишки × 20-28 мм завширшки, покриваючи 1/2–2/3 горіха. Горіх 21–34 × 14–22 мм. Цвіте в кінці весни.

Поширення[ред. | ред. код]

Росте на схилах і в долинах пагорбів і гір на висотах 300–2400 м у Каліфорнії і в південній частині штату Орегон. Росте в змішаних, а також дубових і хвойних лісах. Дерево може рости в багатьох типах ґрунтів, але важливо, щоб ґрунт був добре осушеним.

Використання[ред. | ред. код]

Корінні американці надавали перевагу жолудям цього виду з-поміж інших видів для приготування страв із жолудів. Цей жолудь був основним продуктом харчування для багатьох індіанських груп. Корінні американці визнали важливість вогню для цього дуба, і навмисно запалювали вогні в дубових рідколіссях з метою сприяння здоров'ю дубів і забезпечення їх джерелом їжі. Деревина використовується для виготовлення меблів, піддонів і як будівельна деревина. Дуб використовується як декоративне дерево.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]