Діббук (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діббук
їд. דער דיבוק
Файл:Dybuk1937.jpg
Жанр фентезійний фільм[1] і драматичний фільм[1]
Режисер Міхал Вашинський
Продюсер Zygfryd (or Zygmunt) Mayflauer[2]
Сценарист Ан-ський Семен Якимович і Alter Kacyzned
У головних
ролях
Abraham Morewskid, Ajzyk Sambergd, Lili Lianad, Leon Liebgoldd, Dina Halpernd, Max Bozykd, Samuel Landaud і Abraham Kurcd
Оператор Albert Wywerkad
Композитор Henech Kond
Музика Henryk Kon
Художник Jacek Rotmild
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 125 minutes (original),
108 minutes (USA),
123 minutes (existing print)
Мова Yiddish
Країна  Республіка Польща
IMDb ID 0030092

Диббук — польська фантастична драма на ідиш 1937 року режисера Міхала Вашинського.

Опис фільму[ред. | ред. код]

Диббук, або між двома світами — п'єса С. Анського 1914 року, яка розповідає про молоду наречену, одержиму диббуком — злісним духом, який вважається вивихнутою душею померлої людини — напередодні її весілля. «Діббук» вважається основною п'єсою в історії єврейського театру і відіграв важливу роль у розвитку театру ідиш на теренах Ізраїлю. Вистава була заснована на багаторічному дослідженні Анського, який подорожував між єврейськими шетлями в Росії та Україні, документуючи народні вірування.

У фільмі знялася Лілі Ліліана в ролі Лії, Леон Лібгольд у ролі Ханнана (Ченнон, в англомовних субтитрах) та Абраган Моревський як рабин Азраель бен Ходос. Фільм демонструє тісну дружбу Сендера та Ніснай. Окрім мови самого фільму, ця картина відзначена серед істориків вражаючою сценою весілля Лії, яка знята в стилі німецького експресіонізму. Фільм вважається одним із найкращих на мові ідиш. Зйомки фільму «Диббук» відбувалися в Казімєж-Дольному, Польща, та на кіностудії «Фенікс» у Варшаві.[3]

Сюжет[ред. | ред. код]

Двоє найкращих друзів, Нісан і Сендер клянуться, що діти, яких очікують їх дружини, врешті-решт одружаться, проти поради таємничого та зловісного мандрівника, який застерігає від прив'язки майбутніх поколінь. Дружина Сендера помирає, народжуючи їхню дочку Лею, а Нісан тоне в штормі в той момент, коли його дружина народжує сина Чанан. Сендер стає багатим, але скупим рабином у штетлі Брітніц, і одного разу Чанан приїжджає туди як бідний студент єшиви. Оскільки обидва чоловіки не знають про свій зв'язок, Сендер пропонує Чаннан гостинність. Леа і Чанан закохуються, але, знаючи, що Сендер не погодиться на шлюб через його нестаток, Чанан нав'язливо вивчає Каббалу і намагається практикувати магію, щоб поліпшити своє становище. Почувши, що Сендер домовився про шлюб Леї з сином багатого чоловіка, він закликає Сатану допомогти йому. Він вражений, але повертається як діббук, неспокійний дух, який володіє Леа. Церемонія відкладається, і Сендер закликає допомогти Езеріеля, мудрого і могутнього рабина в сусідньому Мірополі (Миропіль). Езеріель виганяє діббука, але Леа пропонує свою душу Чанан і вмирає, коли таємничий незнайомець задуває свічку.

Актори[ред. | ред. код]

  • Абрагам Моревський в ролі рабина Езер'єла бен Ходоса
  • Леон Лібгольд у ролі Ханан бен Нісана
  • Діна Гальперн у ролі тітки Фрейд
  • М. Мессінгер у ролі Меназе, майбутнього нареченого
  • Самуель Бронецький (рахунок: С. Бронецький) як Нахман, батько Менаше
  • Джудіт Берг у ролі танцівниці 

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.imdb.com/title/tt0030092/
  2. Zygmunt Mayflauer [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.] at Internetowa baza filmowa (пол.)
  3. Kriza, Elisa (2018). Jiddische Filme verstehen: Religiöse Symbolik und kultureller Kontext. Т. 24. Bamberg: University of Bamberg Press. с. 40. doi:10.20378/irbo-51955. ISBN 978-3-86309-583-3.