Еміль Брумпт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еміль Брумпт
Народився 10 березня 1877(1877-03-10)[1][2][…]
XVI округ Парижа, Париж
Помер 8 липня 1951(1951-07-08)[1] (74 роки)
Париж
Країна  Франція
Діяльність паразитолог, ентомолог, зоолог, ботанік
Alma mater Паризький університет
Галузь малярія, зоологія, гельмінтологія і паразитологія
Заклад Паризький університет[4]
Посада президент[d]
Членство Паризька медична академія[5]
Accademia di medicina di Torinod
Académie des sciences d'outre-merd
Бельгійська королівська академія медициниd
Французька ветеринарна академіяd
Indian Academy of Sciencesd
Діти Люсьєн Брумптd
Нагороди

CMNS: Еміль Брумпт у Вікісховищі

Александр Жозеф Еміль Брумпт (фр. Alexandre Joseph Émile Brumpt; 10 березня 1877(18770310), Париж — 8 липня 1951, там же) — французький паразитолог. Він вважається найкращим паразитологом Франції свого часу, як дослідник і як учитель.

Біографія[ред. | ред. код]

Його сім'я походила з Ельзасу. Батько, Олександр Брумпт, народився в Гебвіллері, був композитором, викладачем музики та органістом. Мати Клара дель Росаріо Наварро походила з Іспанії.

Середню освіту здобув у Паризькому ліцеї Янсон-де-Сайлі. Став бакалавром наук, вивчав зоологію, геологію та ботаніку в лабораторії Анрі де Лаказе-Датьє. У 1901 році він отримав науковий ступінь за дослідження розмноження п'явок, після чого вирушив у подорож з графом Робертом Дю Бурґа де Бозасом в Ефіопію, у район Верхнього Нілу і ріки в Конго. Брумпт допомагав досліднику до його смерті і залишив ретельний опис малярії, жертвою якої той став.

Він одночасно вивчав медицину, був екстерном лікарні в 1898 року. У 1903 році він став керівником практичних робіт з паразитології в Інституті колоніальної медицини в Парижі. У 1906 році захистив докторську ступінь з медицини на тему міцетоми, отримавши за роботу ще й срібну медаль.

У 1913 році він працював у Бразилії, будучи професором паразитології в Університеті Сан-Паулу. У 1914 році залишив Бразилію, щоб служити у французькій 7-й армії під час першої світової війни, будучи спочатку фельдшером невідкладної допомоги, а згодом медичним офіцером.

У 1919 році він змінив Рафаеля Бланшара на посаді професора паразитології на медичному факультеті Паризького університету.

У 1924 році він був експертом з питань малярії та сонної хвороби в Організації охорони здоров'я Ліги Націй. З 1925 по 1930 рік він керував кількома місіями з боротьби проти малярії в Іспанії та на Корсиці.

У 1927 році його було призначено почесним професором медичного факультету університету в Монтевідео. У 1930-х роках він виконував різні навчально-дослідницькі місії в Індокитаї, Китаї, Японії, СРСР і Латинській Америці.

У 1933 році він перехворів на плямисту гарячку Скелястих гір, вивчаючи її у своїй лабораторії. Він ледь вижив, але у нього хвороба залишила тяжкі наслідки, які в останні роки життя привели його до нижньої параплегії та необхідності пересуватися на інвалідному візку.

У 1948 році він став емеритом-професором.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Як викладач він навчав багатьох студентів, відомих майбутніх дослідників. Його лабораторія на медичному факультеті Парижа була «Меккою» паразитологів. Брумпту приписують численні відкриття різних груп паразитів. Він мав 376 наукових публікацій, з них 60 статей про трипаносом. У 1903 році під час епідемії в Центральній Африці він одним із перших визнав Trypanosoma gambiense (перейменовану надалі в T. brucei) збудником сонної хвороби та запропонував визнати її переносником муху цеце.

У 1912 році він описав життєвий цикл T. cruzi як збудника хвороби Шагаса та його комах-переносників. При цьому захворюванні він ввів методику «ксенодіагностики», яка полягає в тому, що збудника шукають у проміжному переноснику-хазяїні, якого заразили кров'ю пацієнта.

Засновник і головний редактор «Анналів людської та порівняльної паразитології» з 1923 року.

У 1925 році він виявив у людини непатогенну амебу Entamoeba dispar, близьку до збудника амебіазу Entamoeba histolytica. У 1935 році він виявив у курей на Цейлоні Plasmodium gallinaceum, одного зі збудників пташиної малярії. У 1926 році він інтродукував на Корсиці американську рибу гамбузію, яка харчується личинками комарів, для боротьби з малярією.

Він досліджував бабезіоз, тейлерій, борелій, рикетсій і бартонел. Уточнив багато моментів щодо шистосомозів, онхоцеркозу, лейшманіозу та філяріозу. Однією з останніх його помітних робіт стала публікація в 1941 році «Про ентомофторалі, що паразитують на комарах».

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • співробітник Академії державного навчання (1911);
  • член Національної медичної академії (1919), потім віце-президент і заслужений член її у 1948 році;
  • член Академії наук колоній (1927);
  • нагороджений Золотою медаллю за ліквідацію епідемій (1935);
  • Командор ордена Почесного легіону (1939).

Він також став членом Ветеринарної академії Франції та багатьох закордонних медичних академій.

Ушанування пам'яті[ред. | ред. код]

Багато видів носять його ім'я, такі як Plasmodium brumpti, Xenocoeloma brumpti, Culex brumpti, а також рід піщанок Brumptomyia.

Основні твори[ред. | ред. код]

  • Reproduction des hirudinées, (Thèse de doctorat ès sciences). Lille: Le Bigot frères, 1901, 157 p. / Докторська наукова дисертація «Розмноження пиявок»
  • Les Mycétomes, (Thèse de doctorat en médecine). Paris, 1906, 94 p. «Міцетома» тези докторської дисертації з медицини
  • Précis de parasitologie, Paris, Masson, 1910, 915 p., six éditions jusqu'en 1949. / Прикладна паразитологія

Його численні статті з паразитології можна знайти в «Трудах Товариства біологів», бюлетні Зоологічного товариства Франції.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Émile Brumpt (1877—1951). Nécrologie / Bulletin de la Société de Patholohie Exotique, 1951, T44,[1] (фр.)

Посилання[ред. | ред. код]