Ентоні Вейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ентоні Вейн
Anthony Wayne
англ. Anthony Wayne
Прізвисько «Божевільний Ентоні» (англ. Mad Anthony)
Народження 1 січня 1745(1745-01-01)
Істтаун Тауншип, Пенсільванія, Британська Америка
Смерть 15 грудня 1796(1796-12-15) (51 рік)
Сполучені Штати Америки Форт Преск-Іль, Ері, Пенсільванія
Поховання Єпископальна церква святого Девіда, Раднор, Пенсільванія
Країна  Сполучені Штати Америки
Приналежність Континентальна армія
Армія США
Освіта Філадельфійський коледж
Роки служби 17751783
17921796
Партія Анти-адміністративна партія
Звання генерал-майор
Командування Головнокомандувач армії США
Війни / битви
Діти Isaac Wayned
Нагороди
CMNS: Ентоні Вейн у Вікісховищі

Ентоні Вейн (англ. Anthony Wayne; 1 січня 1745, Істтаун Тауншип, Вірджинія — 15 грудня 1796, Форт Преск-Іль) — американський воєначальник, генерал-майор армії США, державний діяч і один із батьків-засновників Сполучених Штатів. Він зробив військову кар'єру на початку війни за незалежність США, де його військові подвиги та запальна особистість швидко принесли йому підвищення до бригадного генерала та прізвисько «Божевільний Ентоні». Пізніше він був командувачем американської армії на кордоні території Огайо та очолював Легіон США. В подальшому брав активну участь в Індіанських війнах на території сучасних США.

Біографія[ред. | ред. код]

Ентоні Вейн народився в окрузі Честер, штат Пенсільванія, і після закінчення Філадельфійського коледжу працював шкіряником і землеміром. У 1775 році його обрали до Генеральної асамблеї Пенсільванії, на цій посаді від сприяв створенню загону ополчення Пенсільванії. Під час Війни за незалежність він брав участь у вторгненні в Квебек, Філадельфійській кампанії та кампанії в Йорктауні. Хоча його репутація постраждала після поразки в битві при Паолі, він отримав широку похвалу за своє лідерство в битві при Стоні-Пойнті 1779 року. Після підвищення в генерал-майори в 1783 році він пішов у відставку з Континентальної армії. Ентоні Вейн був членом Товариства Цинцінната штату Джорджія. У 1780 році він був обраний членом Американського філософського товариства.

Після війни Вейн оселився в Джорджії на плантації Річмонд і Кью, яка була надана йому за військову службу, де Вейн використовував рабів на своєї плантації. Нетривалий час він представляв Джорджію в Палаті представників Сполучених Штатів, де зіткнувся зі звинуваченнями щодо його участі у фальсифікації виборів. Після фінансових невдач у Джорджії Вейн повернувся до армії, щоб прийняти командування військами США у Північно-західній індіанській війні, де він переміг Західну Конфедерацію (союз багатьох інших корінних американських племен), яким допомагали британці. Методично та професійно ведучи кампанію у долинах річок Великого Маямі та Момі в західній частині штату Огайо, Ентоні Вейн врешті привів своїх людей до вирішальної перемоги 20 серпня 1794 року в битві біля Фоллен Тімберз на південно-західному березі озера Ері (поблизу сучасного Толідо, штат Огайо). Потім він заснував форт Вейн на місці столиці Маямі Кекіонга, який став символом присутності США в центрі Індійської країни. Продовжував військові каральні кампанії проти індіанців, під час яких Вейн активно використовував тактику спаленої землі зі знищенням сіл тамтешніх аборигенів, і пізніше підписав Грінвільський договір, який поклав край війні. Його перемога під час Північно-західної індіанської війни призвела до етнічної чистки корінних американців у долині Огайо і допомогла прокласти шлях до майбутньої експансії США на захід згідно з доктриною, відомою як Явне призначення.

Спадщина Вейна є суперечливою. Його навички як полководця піддавалися критиці з боку сучасників, а в останні роки його дії проти корінних американців і володіння рабами ще більше заплямували його репутацію.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Boatner, Mark M., III (1994). Encyclopedia of the American Revolution. Mechanicsburg, Pa.: Stackpole Books. ISBN 0811705781.
  • Hogeland, William (2017). Autumn of the Black Snake: the creation of the U.S. Army and the invasion that opened the West. New York: Farrar, Straus and Giroux. ISBN 978-0374107345.
  • Knopf, Richard C., ed. (1960). Anthony Wayne: A Name in Arms. Pittsburgh: University of Pittsburgh Press. ISBN 978-0822975342.
  • Nelson, Paul David (1985). Anthony Wayne. Soldier of the Early Republic. Bloomington: Indiana University Press. ISBN 0253307511.


Командування військовими формуваннями (установами)
США
Попередник:
генерал-майор
Артур Сент-Клер

5-й
Старший офіцер армії США

13 квітня 179215 грудня 1796
Наступник:
бригадний генерал
Джеймс Вілкінсон