Ефенді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ефенді (перс. آفندی‎, араб. أفندي‎, тур. efendi) — пан, володар, правитель, начальник) — титул і офіцерське звання в Османської імперії та деяких інших країнах Сходу в XV—XX століттях.

Історія слова[ред. | ред. код]

Форма «ефенді» спочатку використовувалася, як шанобливе звертання до султана та інших знатних осіб, поступово витіснивши форму «челебі».

Починаючи з XIX століття як до ефенді звертаються до членів сім'ї султана, духовних авторитетів, чиновництва. Титул «ефенді» вживався відразу після імені (наприклад, Анвар-ефенді). Форма «ефенді» застосовувалася також при зверненні до жінок — «ханим-ефенді» або до чоловіків — «бей-ефенді», іноді до іноземців і немусульман.

Ефенді вважалися в Османській імперії також всі грамотні громадяни, на відміну від неписьменних ага (початкове значення слова αφθέντες — людина, яка може в суді захищати себе сама).

Військове звання[ред. | ред. код]

У військовій ієрархії Османської імперії військове звання ефенді приблизно відповідало європейському званню лейтенант. Далі слідували звання «ага», «бей» і «паша». Військове звання ефенді було скасоване в Туреччині урядовим указом від 29 листопада 1934 року, а в Єгипті — в 1953 році. Звання ефенді носили до 1918 року також тубільні офіцери колоніальних військ у Німецькій Східній Африці.

Сучасне вживання[ред. | ред. код]

У сучасному суфізмі дервіші деяких тарикат використовують титул ефенді, звертаючись до своїх шейхів.

У народів Північного Кавказу так називають муллу.

Жіноче ім'я[ред. | ред. код]

  • Ефенді (нар. 1991) — азербайджанська співачка.

Див. також[ред. | ред. код]