Жан-Поль Лоран

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан-Поль Лоран
фр. Jean-Paul Laurens

Народження 28 березня 1838(1838-03-28)[1][2][…]
Фуркво
Смерть 23 березня 1921(1921-03-23)[4][1][…] (82 роки)
  XIV округ Парижа, Париж
Країна  Франція[6]
Жанр історичний живопис
Навчання Національна вища школа красних мистецтв
Діяльність художник, скульптор, ілюстратор, педагог
Напрямок академізм
Вчитель Леон Коньє і Олександр Біда
Відомі учні Edmund Dulacd, Henri-Jean Guillaume Martind, Amélie Beaury-Saureld, Анрі Море, José Manged, John Recknageld, Augusta Dohlmannd, Жан Александру Стеріаді, Jean Souverbied, Jean-Pierre Laurensd, Томас Гарт Бентон, Paul Albert Laurensd, Albert Fouriéd, Rokuzan Ogiwarad[7], Bernard Karfiold, Nicolae Branad, Raymond Allègred, Arturo Michelenad, Angèle Delasalled, Camille Berlind, Henri van Muydend[8] і Victor Marecd
Працівник Школа красних мистецтвd
Член Королівська академія мистецтв
Твори The Excommunication of Robert the Piousd, The Suicide of Cato the Youngerd, Saint John Chrysostom and the Empress Eudoxiad, The Death of Tiberiusd і The hostagesd
Діти Jean-Pierre Laurensd і Paul Albert Laurensd
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Галерея Уффіці, Musée Paul-Dupuyd, Музей августинців, Нантський музей образотворчого мистецтва, Музей образотворчих мистецтв (Бордо), Музей мистецтв Філадельфії, Ермітаж, Національний музей образотворчого мистецтва[9], Художня галерея Єльського університету, Музей Конде, Brest’s Museum of Fine Artsd, Chrysler Museum of Artd, Ліонський музей красних мистецтв, Музей д'Орсе, Королівські музеї витончених мистецтв[10], Смітсонівський музей американського мистецтва[11], musée des Beaux-Arts de Béziersd, Musée des beaux-arts de Mulhoused, Карнавале, Musée départemental Georges de La Tourd, Musée Feschd, Будинок-музей Віктора Гюго, Музей витончених мистецтв Парижаd, Musée Saliesd, Art Gallery of Hamiltond, Ашмолеан музей і Musée des Beaux-Arts d'Agend

CMNS: Жан-Поль Лоран у Вікісховищі

Жан-Поль Лоран (фр. Jean-Paul Laurens; 28 березня 1838, Фуркево, Верхня Гаронна — 23 березня 1921, Париж) — французький живописець, художник-монументаліст, скульптор, графік та ілюстратор.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Спочатку Лоран вивчав живопис у художній школі в Тулузі, потім навчався у Парижі у Леона Коньє та Олександра Біда. Неодноразово брав участь у Паризьких салонах. Малював на історичні та релігійні теми.

У 1879 році його картина «Звільнення ув'язнених у Каркасоні» відзначена почесною медаллю. Починаючи з 1864 року Лоран писав картини переважно на історичну тематику; вважав за краще відображати різні трагічні і навіть жахливі події минулого. Зображення давав зазвичай у темних та важких тонах.

На замовлення французького уряду написав для паризького Пантеону два полотна, присвячених Святій Женев'єві: «Св. Женев'єва на смертному ложі» (1877—1880) і «Положення Св. Женев'єва у труну». Розписав також плафони у театрі Одеон та внутрішні приміщення тулузького Капітолію (будівлі мерії Тулузи). Окрім історичних полотен з успіхом писав портрети. Також ілюстрував твори історика Огюстена Тьєррі.

З 1891 — член французької Академії витончених мистецтв.

Викладав у Академії Жюліана. Серед його учнів: визначний японський портретист Сотаро Ясуї; німецький та ізраїльський графік та художник-експресіоніст Якоб Штейнхардт, італієць Італіно Брасс, поляк Станіслав Рейхан, француз Рене-Поль Шутценбергер, швед Річард Берг, американець Вільям Смедлі, румун Іон Теодореску-Сіон та інші. З російських художників у майстерні Лорана навчалися М. А. Тархов та М. Д. Міліоті.

Двоє з його синів, Поль Альбер Лоран (1870—1934) та Жан-П'єр Лоран (1875—1932), також стали художниками та вчителями в Академії Жюліана.

Примітки[ред. | ред. код]