Жан Александру Стеріаді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан Александру Стеріаді
Jean Alexandru Steriadi

При народженні рум. Jean Alexandru Steriadi
Народження 29 жовтня 1880(1880-10-29)
Бухарест
Смерть 23 листопада 1956(1956-11-23) (76 років)
  Бухарест
Країна Румунія
Жанр портрет
Навчання Scoala de Arte Frumoase, Академія Жуліана
Діяльність художник
Напрямок художник-портретист, карикатурист
Роки творчості 1895[1]1956[1]1956[1]
Вчитель Wilhelm von Diezd, Gabriel von Hackld, Heinrich Wolffd, Moritz Weinholdtd, Ernst Neumann-Neanderd, Жан-Поль Лоран і Люсьєн Сімон
Відомі учні Henri Catargid, Hrandt Avakiand, Sever Buradad, Dimitrie Știubeid, Lucian Grigorescud, Suzana Bantaşd і Marin Petre Constantind
У шлюбі з Nora Steriadid і Laetiția Lucasievicid
Автограф

CMNS: Жан Александру Стеріаді у Вікісховищі

Жан Александру Стеріаді (рум. Jean Alexandru Steriadi; 29 жовтня 1880, Бухарест — 23 листопада 1956, там само) — румунський художник, графік і літограф.

Життя і творчість[ред. | ред. код]

У 18971901 Стеріаді вивчає живопис і малюнок в бухарестського Школі витончених мистецтв (рум. Scoala de Arte Frumoase). Потім, у 1901 році він вступає до Мюнхенської академії мистецтв. Тут він навчається під керівництвом таких майстрів, як Вільгельм фон Діц, Габріель Фон Хакль, Ернст Нойман та Генріх Вольф. Період з 1903 по 1906 роки художник проводить в Парижі, де навчається в академії Жюліана в класі Жана-Поля Лорана.

Після повернення на батьківщину Стеріаді, у 1906 році, проводить в бухарестському Атенеї (рум. Ateneul Roman) свою першу персональну виставку. Пізніше був професором живопису, дизайну і графіки в бухарестської Школі витончених мистецтв, був президентом мистецького товариства Tinerimea Artistica, обирався в члени Румунської академії.

Стеріаді був видатним художником-портретистом, який залишив після себе майстерні зображення відомих діячів румунської культури — поетів і письменників Александру Мачедонски, Александру Влахуце, художника Штефана Лук'яна. Був також талановитим карикатуристом і майстром літографії. Однією з останніх робіт художника був автопортрет, закінчений у 1956 році.

Помер 23 листопада 1956 року у Бухаресті.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]