Жуков Олександр Петрович (рятівник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жуков Олександр Петрович
Народження 25 жовтня 1959(1959-10-25) (64 роки)
Комунар[d], Нижня Кринка, Макіївська міська рада, Сталінська область, Українська РСР, СРСР
Країна  Росія
Освіта Національний державний університет фізичної культури, спорту і здоров'я імені П. Ф. Лесгафтаd
Звання полковник
Нагороди
Герой Російської Федерації
медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня медаль «За відвагу»

Жуков Олександр Петрович (рятівник) (нар. 25 жовтня 1959, Комунар (нині у складі смт Нижня Кринка), Сталінська область, УРСР, СРСР) — російський військовий рятівник, полковник. Герой Російської Федерації (2001).

Життєпис[ред. | ред. код]

У дитинстві разом з сім'єю переїхав в Орловську область. Закінчив Знаменську школу-інтернат, також авіаклуб ДТСАФ. Після строкової служби залишився на позастрокову укладчиком парашутів у ВПС. Закінчив екстерном військове училище, а також школу тренерів при Ленінградському інституті фізкультури імені П. Ф. Лесгафта.

З листопада 1994 по травень 1996 р. брав участь у бойових операціях першої російсько-чеченської війни в якості начальника парашутно-десантної підготовки і пошуково-рятувальної служби управління авіації Північно-Кавказського військового округу. На його рахунку декілька десятків десантувань для пошуку і рятування екіпажів збитих літаків і вертольотів, евакуації оточених груп і підрозділів російських військ, вивозу поранених з поля бою[1].

Майстер спорту. Здійснив понад 6500 стрибків з парашутом, освоїв усі типи парашутів, які знаходяться на забезпеченні російська армія, підготував велику кількість парашутистів. Запрошувався для випробувань нових парашутних систем, у тому числі для унікальних стрибків на супернизьких висотах.

З жовтня 1999 р. брав участь у Другій російсько-чеченській війні. 15 жовтня 1999 р. в районі станиці Сірноводська побачив групу з 11 солдатів в оточенні і провів їх евакуацію за допомогою вертольотів без втрат.

Врятування солдат 752-го полку 3-ї дивізії[2][ред. | ред. код]

30 січня 2000 р. підполковник Жуков очолив пошуково-рятувальну операцію по врятуванню оточеної розвідгрупи 752-го полку 3-ї мотострілецької дивізії. Біля населеного пункту Харсеной в Аргунській ущелині розвідники потрапили в засідку і, маючи трьох важкопоранених, відступали від переслідувачів. Жуков вивів на місце розташування групи чергову групу транспортно-бойових вертольотів Мі-8 під прикриттям ланки вертольотів вогневої підтримки Мі-24. Жуков почав рятувальну операцію, не дивлячись на те, що розвідники ведуть бій з противником, для її організації сам спустився на лебідці на землю. Але поки піднімали одного пораненого, вертоліт отримав багато пошкоджень від пострілів. Щоб не втратити вертоліт він наказав припинити операцію і почав разом із бійцями вести бій[3].

Група вискочила з оточення і наступного дня 31 січня знову були викликані вертольоти. Вдалося евакуювати усіх. Але на звук вертольота підійшов противник і почав обстріл. Обидва рятувальних вертольоти МІ-8 потрапили під обстріл і мало не впали. Для врятування льотчиків і розвідників дав команду на терміновий відліт вертольотів, а сам залишився на землі разом з офіцером рятувальної служби транспортного бойового вертолітного полку, капітаном Анатолієм Могутновим і розвідником сержантом Дмитром Бегленком. Разом вони хотіли прорватись з оточення, але всі троє отримали важкі поранення і потрапили в полон. У полоні Жуков знаходився 47 днів.

27 лютого 2000 р. був невдалий обмін полоненими, в ході якого відбулася перестрілка і були звільнені лиш двоє полонених.

У березні 2000 р. Жуков був доставлений у село Комсомольське. Там він разом з чеченцями потрапив в оточення, виходив з ними, йдучи попереду. Потрапив під перехресний вогонь, був поранений чотири рази і впав у канаву. Його знайшли російські солдати і відвезли у госпіталь у критичному стані.

У госпіталі його рятувало дві бригади лікарів, потім ще 8 місяців він лікувався у госпіталях[4]. Відмовився від інвалідності, у 2001 р. зробив свій перший після поранення стрибок з парашутом.

Подальша кар'єра[ред. | ред. код]

З 2001 р. Жуков проходив службу в інспекції ВПС Північно-Кавказького військового округу.

З 2003 р. полковник Жуков є начальником групи у Федеральному управлінні авіаційно-космічного пошуку і порятунку при Міністерстві оборони Російської Федерації.

Нині працює в ТОВ «НДІ Транснефть» (дочірнє товариство ПАО «ТРАНСНЕФТЬ»)

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Герой Російської Федерації (7 червня 2000)
  • Медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня.
  • Медаль «За відвагу»
  • Медаль «За військову доблесть» (Міноборони Росії)
  • Медаль «За миротворчу діяльність»

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Александр Жуков посвятил жизнь спасению попавших в беду. Российская газета (рос.). Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 13 травня 2021.
  2. Подполковник Жуков: главные подвиги российского спасателя на Чеченской войне. russian7.ru (ru-RU) . Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 13 травня 2021.
  3. "ПЕРЕДАЙТЕ АЛЕКСАНДРУ: Я МОЛЮСЬ ЗА НЕГО". www.trud.ru (ru-RU) . 15 лютого 2001. Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 13 травня 2021.
  4. ОСКОЛОК ВСЕ-ТАКИ ОСТАЛСЯ. www.trud.ru (ru-RU) . 28 березня 2000. Архів оригіналу за 13 травня 2021. Процитовано 13 травня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Устинов В. Обвиняется терроризм. — М.: ОЛМА-Пресс. — С. 380—382. — 416 с. — 3000 экз. — ISBN 5-224-03882-0. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]