Замок Шашвар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Шашвар

48°06′00″ пн. ш. 22°57′01″ сх. д. / 48.10000° пн. ш. 22.95028° сх. д. / 48.10000; 22.95028
Тип замок
Країна  Україна
Розташування Закарпатська область
Виноградівський район
с. Тросник
Перша згадка 1274 рік
Стан залишки земляних укріплень
Замок Шашвар. Карта розташування: Україна
Замок Шашвар
Замок Шашвар (Україна)
Мапа

Замок Шашвар (Інша назва замку — «Тісашашвар») — одне з найменш вивчених укріплень Закарпаття, руїни якої розташовані в селі Тросник Виноградівського району Закарпатської області, що існувало з X по XIII століття.

Історія[ред. | ред. код]

Замок було зведено, очевидно, в X—XI століттях, у період зародження Угорської держави. Вважається, що саме тут міг перебувати найперший центр однієї з областей Угорщини — Угочанської жупи. У відомій хроніці «GestaHungarum» угорського літописця Аноніма згадується якась «Угоча», яку найчастіше пов'язують з Севлюш (нині — Виноградів), однак фактично точно прив'язати цей топонім до якогось певного місця в наші дні складно. Тому окремі дослідники припускають, що центром Угочі (за умови, що згадана у Аноніма «Угоча» — це саме район / область, а не поселення) на ранньому етапі міг бути Шашвар. Можливо, тільки після руйнування Шашвар адміністративний центр району перенесли в Севлюш.

Скоріше всього, в 1241 році, під час монголо-татарської навали Батия укріплення Шашвар припинило своє існування і більше не відновлювалося.

Археологічні дослідження та розкопки Шашвара не проводились.

Розташування і план замку[ред. | ред. код]

Точне місце розташування замку невідоме. Очевидно, він був зведений на правому березі р. Тиси, на південний захід від нинішнього міста Виноградів на Закарпатті. Ймовірно, замок знаходився в районі нинішнього села Тросник. З угорської мови, якраз слово «тросник (очерет)» — перекладається, як «Шашвар», де «Шаш» («sás») — це осока / очерет, а «вар» («vár») — це «замок» . В угорських джерелах це поселення відоме під назвою «Тісашашвар» (Тиса + осока / очерет + замок).

Деякі дослідники вважають, що присутність «тростини» у назві замку вказує на те, що її якимось чином використовували як будівельний матеріал, інші — вказують на прибережне або навіть острівне положення укріплення[1].

Замок Шашвар в Угорщині[ред. | ред. код]

Замок Шашвар розташований за 20 кілометрів від містечка Матрахаз в Угорщині. Замковий комплекс складається з декількох будівель та парку біля річки Тарна[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Замок Шашвар в районе села Тростник. Архів оригіналу за 19 червня 2017. Процитовано 21 травня 2017.
  2. Замок Шашвар (Kastely Sasvar). Архів оригіналу за 10 січня 2017. Процитовано 21 травня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Гомоляк О. М. До питання про історію замків Закарпаття [Текст]/ О. М. Гомоляк // Карпатика. Випуск 36. — Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла». — 2007.