Замінники цукру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Замінники цукрухімічні речовини, що беруть участь в обміні речовин і енергії (метаболізмі) і в процесі окислення 1,0 грами виділяють 4 ккал енергії. Згідно рішення Міжнародної асоціації по підсолоджувачам, до групи замінників цукру відносять фруктозу, ксиліт і сорбіт, а до групи підсолоджувачів (хімічних речовин, що не беруть участі в обміні речовин, їх калорійність — 0 ккал) входять цикламат, сукралоза, неогесперидин, тауматин, глицирризин, стевіозид і лактулоза[1].

Фруктоза[ред. | ред. код]

Докладніше: Фруктоза

Фрукто́за (плодовий цукор), С6Н12О6 — органічна речовина — шестиатомний кетоспирт, вуглевод із групи моносахаридів, що міститься в солодких плодах, меді[2]; безбарвні кристали солодкого смаку (солодше сахарози в 1,5 разу і глюкози в 3 рази), t пл 102–104°С; розчинна у воді. На відміну від глюкози, що служить універсальним джерелом енергії, фруктоза не поглинається інсуліно-залежними тканинами. Вона майже повністю поглинається і метаболізується клітинами печінки. У клітинах печінки фруктоза фосфорилює, а потім розщеплюється на тріози, які або використовуються для синтезу жирних кислот, що може призводити до ожиріння, а також до підвищення рівня тригліцеридів (що, у свою чергу, підвищує ризик атеросклерозу), або використовується для синтезу глікогену (частково також перетворюється на глюкозу в ході глюконеогенезу). Питання, чи варто включати фруктозу в раціон діабетиків, оскільки для її засвоєння не потрібно інсуліну, інтенсивно досліджується останніми роками. Хоча у здорової людини фруктоза майже не підвищує рівень глюкози в крові, у хворих діабетом фруктоза часто призводить до росту рівня глюкози[1].

Багатоатомні спирти[ред. | ред. код]

Ксиліт[ред. | ред. код]

Докладніше: Ксиліт

Ксиліт — п'ятивуглецевий спирт, що використовується як замінник цукру, природний підсолоджувач. Біла кристалічна речовина, без запаху, добре розчиняється у воді, приблизно настільки ж солодка, як і цукроза, але містить лише дві третини її енергетичної цінності. Енергетична цінність 4 ккал/г. В даний час одержують шляхом гідролізу кукурудзяних качанів[1].

Сорбіт[ред. | ред. код]

Докладніше: Сорбіт

Сорбіт (від лат. Sorbitum — поглинаю) — оптично активний шестиатомний спирт. Солодкий на смак. Міститься в багатьох фруктах. Солодкість сорбіту – 0,48 від солодкості цукрози, енергетична цінність — 3,9 ккал/г. Застосовують як замінник цукру для хворих на цукровий діабет. Також використовується у виробництві аскорбінової кислоти.

Ізомальт[ред. | ред. код]

Докладніше: Ізомальт

Ізомальт — цукровий спирт, який складається з еквімолекулярної суміші ізолятів a – D –глюкопіранози – 1,6 – D – сорбіту та a – D – глюкопіранозіл – 1,6 – D – мантиту.

Манітол[ред. | ред. код]

Докладніше: Манітол

Маніто́л, маніт або гексан-1,2,3,4,5,6-гексол (C6H8(OH)6) — шестиатомний спирт (стереоізомер сорбітолу), що міститься в багатьох рослинах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Генделека Г.Ф., Генделека А.Н. Использование сахарозаменителей и подсластителей в диетотерапии сахарного диабета и ожирения (рос.) // Міжнародний ендокринологічний журнал — 2013. — №2 (50). — С. 34-38.
  2. Великий тлумачний словник сучасної української мови. Київ, 2005

Джерела[ред. | ред. код]

  • Корпачев В.В. Сахар и сахарозаменители. — К.: Книга плюс, 2004. — 320 с (рос.).
  • Мазовецкий А.Г., Алексеев Ю.П., Клячко В.П. Фруктоза и её применение в клинике // Проблемы эндокринологии — 1973. — № 5. — C. 114-121 (рос.).
  • Rodin J., Reed D., Jammer L. Metabolic effects of fructose and glucose implications of food intake // Amer. J. Clin. Nutr. — 1988. — Vol. 47. — P. 683-689 (англ.).