Йоганн фон Дрейзе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоганн Ніколаус фон Дрейзе
Johann Nikolaus von Dreyse
Народився 20 листопада 1787
Земмерда, Саксонія
Помер 9 грудня 1867 (80 років)
Земмерда, Королівство Саксонія
Країна  Королівство Пруссія
Національність німець
Діяльність винахідник, бізнес-директор, інженер
Галузь цейхгауз[1] і Слюсарні роботи[1]
Знання мов німецька

Йога́нн Ні́колаус фон Дре́йзе (нім. Johann Nicolaus von Dreyse)  (* 20 листопада 1787 — † 9 грудня 1867)— німецький зброяр, інженер, винахідник ковзного затвору, системи голчастої вогнепальної зброї та першого унітарного патрона.

Винаходи[ред. | ред. код]

У 1836 році запропонував прусському уряду нарізну гвинтівку, яка заряджалась з казенника. Після випробування гвинтівку Дрейзе було прийнято для озброєння піхоти під назвою «легка капсульна гвинтівка зразка 1841». До винаходу Дрейзе гвинтівки, які стояли на озброєнні армії Пруссії, заряджалися з дула, потребували багатьох дій для перезаряджання тому не володіли швидким темпом стрільби.

Для заряджання з казенної частини гвинтівки Дрейзе влаштував особливий механізм, званий затвором. Затвор був влаштований так, що рухався по осі ствола в особливій циліндричній коробці, пригвинченій до його казенного зрізу, взад і вперед і в останньому положенні замикав ствол під час пострілу. Він був названий ковзним.

Крім того, для прискорення заряджання пороховий заряд, кулю і капсуль Дрейзе помістив разом в паперовій оболонці (гільзі), застосувавши вперше так званий унітарний патрон, при якому заряджання зводилося тільки до вкладання патрона в казенну частину ствола при відкритому затворі. Патрон Дрейзе складався з свинцевої кулі яйцеподібної форми, вкладеної у виїмку папкового циліндра (шпігеля), в протилежну сторону був впресований коржик ударної суміші; шпігель з кулею містився в передньому кінці паперової гільзи, в яку спочатку всипався порох. Для здійснення пострілу всередині затвора гвинтівки знаходилося особливе пристосування, зване ударником, з тонкою і довгою голкою, яке в момент пострілу силою стиснутої спіральної пружини швидко рухалося вперед всередині затвора, при чому голка проколювала патрон і кінцем своїм запалювала ударну суміш.

Недоліки голчастих гвинтівок:

  • тонка голка часто ламалася
  • порох в паперовій гільзі часто сирів
  • необхідність обтюратора

Всі недоліки в подальшому були ліквідовані при використанні для стрільби металевих патронів.

Успіх гвинтівки Дрейзе в бойових діях змусив європейські держави швидко переходити на зброю, яка заряджалася з казенника. Дрейзе зі своєю зброєю розпочав нову еру в світі вогнепальної зброї.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б німецька Вікіпедія — 2001.