Йоль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йоль
Йоль
Йоль
Ким святкується Германці
Неоязичництво
Дата Зимове сонцестояння
CMNS: Йоль у Вікісховищі

Йоль (Yol «Йоль», Yule «Юль», Yuletide «Юлетид», «Юльський час») — стародавнє свято германських народів, пов'язане із зимовим сонцестоянням. У сучасних скандинавських (Joll, Joel, Yuil тощо) та англомовних (Yule) країнах стародавній Йоль злився з християнським Різдвом та став синонімом його назви. За традиціями близьке до слов'янського свята Коляди[1][2][3].

Корені свята Йоль лежать у давній історії північногерманських народів та походять із легенд про Дике Полювання, вшанування верховного бога Одіна та почасти із англосаксонського свята «Материнської ночі» (Мондраніт, Mōdraniht). В основі Йоля — відзначення зимового сонцестояння, як частини народного календаря.

Слово «йоль» зафіксоване в багатьох дохристиянських джерелах, особливо давньою норвезькою мовою: серед імен бога Одіна згадуються «Батько Йоля» (Jólfaðr «Йольфадр») та «Учасник Йоля» (Jólnir «Йольнір»); у давній скандинавській поезії слово «йоль» часто використовується як синонім «бенкету» взагалі. У сучасній англійській формі Yule («Юль») назва свята походить із давньоанглійського ġéol (ġéohol) як назви 12-денного свята на честь зимового сонцестояння — період між місяцями geola «грудень» та giuli «січень» — та має багату етимологію, пов'язану із сучасними різдвяними традиціями, наприклад: Yule log («різдвяне поліно»), Yule goat («різдвяна коза»), Yule boar («різдвяна шинка»), Yule singing («колядки») тощо.

У сучасних областях розселення германських народів та деяких інших північноєвропейських країнах «йоль» («юль») означає сезон святкування Різдва, наприклад: Jul — Швеція, Данія і Норвегія (в останній також Jol), Jól — Ісландія і Фарерські острови, Joulu — Фінляндія, Joelfest — фризи, Joelfeest — голландці, jõulud — естонці. Проте, незважаючи на спільне ім'я та походження свята, його традиції суттєво відрізняються в різних країнах та народів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. volynua.com. Сьогодні - найдовша ніч у році, а також свята Йоль і Коляда. Волинь UA (амер.). Архів оригіналу за 13 листопада 2021. Процитовано 13 листопада 2021.
  2. Родом з північних країн. Історія та традиції скандинавсько-німецького свята Йоль. life.nv.ua (укр.). Процитовано 13 листопада 2021.
  3. Народні прикмети, обряди та звичаї 21 грудня. ТСН.ua (укр.). 21 грудня 2020. Архів оригіналу за 13 листопада 2021. Процитовано 13 листопада 2021.