Карельський пиріг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карельський пиріг
Походження Фінська кухня
Необхідні компоненти житній хліб, картопля, рисовий пудинг, S. cereale, рис, S. tuberosum, Ячмінь і кухонна сіль

Карельські тістечка, карельські пироги (англ. Karelian pasties, Karelian pies; карел. kalittoja, однина карел. kalitta; олонецька карельська: šipainiekku; фін. karjalanpiirakat, однина фін. karjalanpiirakka; [1] або швед. karelska piroger) — це традиційні фінські тістечка або пироги, що походять з регіону Карелії. Їх їдять по всій Фінляндії, а також у прилеглих регіонах, таких як Естонія та Карелія.

Найдавніші традиційні тістечка зазвичай мали житній корж, але північнокарельський і ладозько-карельський варіанти також містили пшеницю для поліпшення якості скоринки. Звичайними начинками були ячмінь і толокно. У 19 столітті в якості начинки почали використовувати спочатку картоплю, потім гречку, а пізніше — відварений рис і пшоно.

Сьогодні найпопулярнішим варіантом є тонкий житній корж з начинкою з рису. Також бувають начинки з картопляного пюре і рисово-морквяні. Вершковим маслом, часто змішаним з подрібненим вареним яйцем ( яєчне масло або мунавуі ), намазують гарячі тістечка перед їжею.

З 2003 року Karjalanpiirakka має статус гарантованого традиційного продукту (TSG) в Європі [2]. Це означає, що будь-який виробник, який не дотримується традиційного рецепту, не може називати їх karjalanpiirakka, а замість цього повинен буде називати їх riisipiirakka («рисові тістечка»), perunapiirakka («картопляні тістечка») тощо, залежно від начинки.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sallinen-Gimpl, Pirkko (2000). Karjalainen keittokirja. Helsinki: Tammi. с. 59. ISBN 951-31-1540-2.
  2. EU Profile-Karjalanpiirakka (accessed 06/01/2021)

Посилання[ред. | ред. код]